[操作疑難] 迷你噴霧風扇 小摩打修復(15/8完成移植,解決 THANKS)

有位朋友拎左部壞左既 噴霧風扇比我試下修理...只用左幾個月,冇牌子街邊貨黎...
情況係 噴霧正常,風扇摩打唔識轉

咁小弟
拎左粒四驅車130摩打 試panel,初部測試panel 係正常 ,
把迷你風扇有3檔風力,check過下電壓,唔記得exactly數值...,1檔~2.8V 2檔~3.2V ,3檔~3.6V
行一粒18650電.估計係燒摩打,因為拆開摩打內部見有燻黑痕跡
雙軸,前面扇葉轉,後面吹既風向轉

想請教一下呢款係咩MODEL?小弟上過淘寶搵,,只搵到款叫做"双轴140电机"
個樣 似樣...但SIZE 好似唔岩...
另外....如果唔淘寶,香港有冇邊到可以買到呢...謝謝

有刷頭摩打不耐用,用無刷摩打會較好。

單睇外型似360雙頭摩打

單睇外型似360雙頭摩打
billyck2 發表於 2019-8-4 16:41

多謝回覆,以我理解 壞左既 摩打工作電壓應為3-6v

而 我見淘寶賣的 360摩打的  功作電壓 為12v
是否會 有問題呢

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

睇摩打外徑及長度,似係RE280(外徑24mm, 身長32mm)。
DC摩打仔有分金屬電刷(接觸及內阻較低,合較低電壓用),另有碳刷(內阻較高,合4.5V以上用,但電流可大些,較耐磨,壽命較長),RE280就是用金屬(磷銅)電刷,而RC280係用碳刷,唔好買錯。
因原有摩打條軸較特殊,只能買個RE280返黎換膠蓋(連金屬刷),可去賣電動模型舖揾吓。

多謝回覆,以我理解 壞左既 摩打工作電壓應為3-6v

而 我見淘寶賣的 360摩打的  功作電壓 為12v  
是 ...
nameless.ken 發表於 2019-8-4 17:09

360多數都係6-12V
如果只有3V,或更底電壓,就可能係260都唔定,外型260同360都好接近

睇摩打外徑及長度,似係RE280(外徑24mm, 身長32mm)。
DC摩打仔有分金屬電刷(接觸及內阻較低,合較低電壓用) ...
diputs 發表於 2019-8-4 18:40

多謝回覆
想確定一下 師兄既意思
係咪 要用番舊既軸
(即係上圖 呢粒摩打係壞左膠蓋接點果part)
另外買個新摩打 淨係需要個膠蓋 套番落去就可以?

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

360多數都係6-12V
如果只有3V,或更底電壓,就可能係260都唔定,外型260同360都好接近 ...
billyck2 發表於 2019-8-4 18:46

多謝回覆 相信粒摩打 係樓上師兄 所講既280 型號
睇左 淘寶店 280摩打d spec, 大小 工作電壓都 好相近

另外,想問問( 圖一)... 粒cap  幅圖係拆摩打前影的
粒摩打 正負極 焊左一粒 16v 100uf既 cap
其實有冇用??

另外,想問問( 圖一)... 粒cap  幅圖係拆摩打前影的
粒摩打 正負極 焊左一粒 16v 100uf既 cap
其實有冇用? ...
nameless.ken 發表於 2019-8-4 19:12

有用,減少摩打銅頭火花干擾電視機畫面