[測試] 8吋抽氣扇, 加油

收到一個8吋抽氣扇, 看是停機風扇葉沒有轉很久就停止, 想換一把新的, 看看要接近380元, 所以說希望救它一把.

那就給它加油. 全程大約要一個小時, 算是賺點工錢, 玩具是也, 也環保環保. 拆,裝,拆,裝, 沒啥特別, 重點是加油, 這種看似非一般風扇馬達可以鑽個孔方便加油, 全罩式就只能拆掉外殼才可以. 什麼..... 1998年10月出廠 ?! 真是超級耐用的好貨.

簡單工具輔助, 拆掉外殼的鉚釘, 退掉軸栓, 鼠籠式轉子才可全身而退

拆開, 果然油氊是圓筒形的, 那並不是雪油, 這種最好不要加雪油, 因為軸承是多孔性的含油軸承, 需要用油泡著才可以長久潤滑馬達的軸心.

你看那個洞, 乾乾的, 插進去沒有潤滑, 可以順暢轉動才怪. 準備好神油, 記得印度有賣, 當然地表每個有汽車的地方也有賣, 不貴, 這種風扇加油的用途不需太講究, 品牌不重要, 或許到修車處要點也不用錢, 這次用的油號是 10W40, 引擎用的機油, 每次車輛保養後一般都剩半瓶的.

滴滴滴, 每個軸承20到30滴就很夠了, 你看到水水的就好, 過盈則漏, 果敢則澀, 都不好, 追求得剛剛好則為上道.

好了, 加蓋回去就完畢.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

20年個殼仲咁靚仔…

我屋企嗰把個殼慘不忍睹

via HKEPC Reader for Android

香港冇簡體字嘅松下產品賣

我原本用把KDK8吋方抽,已20多年壽命,Model 20AUF07,因最近清潔扇葉時發覺PP膠殻有髮絲裂紋,但個膠扇葉及摩打仲正常,只係D擋風片(百葉片)生晒銹,面漆起晒泡泡,想換咗佢。
係網上揾到行貨只係賣$250,不過型号轉咗做 20AUH07, 尺寸外形相同,就去買咗把,返黎打開盒一睇,無論膠殼料厚,擋風片及外金屬框料厚都輕飄飄單薄咗,最差係固定摩打個金屬支架,料厚約舊型号2/3,用手摸都感覺到較化學。
舊扇摩打 25W,電容用CBB   0.6uF  380V~
新扇摩打 22W,電容用CBB61  2u7  250V~
直覺上覺得新扇壽命可能短於10年,心中忐忑唔想換住。
現時電器及電子產品,好多都設計到3~5年就死,不斷製造更多垃圾,如果有舊型号相同設計扇賣,貴多$100我都會買。
依家淘大陸抽氣扇才約人仔60,品質都差不多。以後買日本品牌電器都要留意可能只得個名,唔再係品質保證! 因多係強國減料貨,甚至係貼牌貨。

依家淘大陸抽氣扇才約人仔60,品質都差不多。以後買日本品牌電器都要留意可能只得個名,唔再係品質保證! 因多係強國減料貨,甚至係貼牌貨。
diputs 發表於 2019-8-6 21:04

去電器材料舖買 孖寶牌8吋方抽 唔駛100蚊 ( 8x~ 9x 蚊)

我上一把孖寶用咗十零年 用到後葉生鏽幾乎爛哂 我早兩年先換過一把同牌子

我原本用把KDK8吋方抽,已20多年壽命,Model 20AUF07,因最近清潔扇葉時發覺PP膠殻有髮絲裂紋,但個膠扇葉 ...
diputs 發表於 2019-8-6 21:04

使用的電容量增加了, 會不會是設計生產單一種馬達, 主副線圈的大小和圈數一樣, 方便最後裝機隨時改變轉向, 而不需要分別製造順逆兩種馬達呢, 也方便出產抽排兩用的風扇呢.

也可能是鋼片磁化效率不同, 可以容許更大的扭力產生, 提高氣流量.

分相電容耐壓變低肯定不好.

最近看過很多單買淘寶bearing馬達換心的風扇, 不知道抽氣扇有沒有類似的, 反正現在要買好貨不難, 真買得到好貨才難. 買過一個三菱的抽氣扇不便宜, 兩年就掛掉, 後來拆開看那個馬達簡直不入流. 家居用的可靠就好, 不一定要高效率.

香港冇簡體字嘅松下產品賣
HK2046 發表於 2019-8-6 19:23

商人都厲害的, 產品標牌印的名稱是日本字品名, 有可能是來路不明的水貨, 也可能零部件在別處生產最後在日本組合的商品, 所以叫做 MADE IN JAPAN. 大部分人都是買了同時請商家裝設的不會看細節, 真到拆出來才看到順德產電機, 能擺放20年也算好貨.

去電器材料舖買 孖寶牌8吋方抽 唔駛100蚊 ( 8x~ 9x 蚊)

我上一把孖寶用咗十零年 用到後葉生鏽幾乎 ...
別問我是誰 發表於 2019-8-7 00:07

長見識了, 原來還有這種品牌.

換左隻淘寶鐵葉用左2年
係就係嘈D好似開左保路華咁
但到而家都仲有心有力

我上一把孖寶用咗十零年 用到後葉生鏽幾乎 ...
別問我是誰 發表於 7-8-2019 12:07 AM

呢個雜嘜土炮牌子,係裝修佬最愛,劏房三寶最常見其中之一,
叫做可以用,冇乜嘢,有啲要求嘅都會換走佢。
係嘈啲震啲,QC品質隻隻都有好大分別,真正撞手神。