3叔 40寸 電視維修

朋友部3叔 40寸 電視,開機無電入(紅,綠燈都唔著),  開機check 下fuse,  燒左。 應該有其他燒左形成短路。

1. Check 整洗橋,正負極短路,燒左。請教各ching, 是否配返TS6B05G?  上面OA28代表什麼?, 淘佬上搵到既有小小唔同。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

TS6B05G

2. 2粒熱敏電阻,測試(二極管檔) 會短路,但我用電阻檔,再向他附近放洛鐵,阻值會下降,里2粒應該正常。(測試方法是否正確?)

3. 里2粒電容(橙色) 短路, 請教數字是否500v 105uf?  下面既數字唔明。。。mpp 應該指物料。

另請教, 藍色既壓敏電阻應該點測? 二極管檔,電阻檔都無反應。。。除左短路,是否要拆出來先測試到? 謝謝

3. 里2粒電容(橙色) 短路, 請教數字是否500v 105uf?  下面既數字唔明。。。mpp 應該指物料。 ...
nelsons 發表於 2019-8-7 21:04

3碼數要對表: 105 = 1UF =1000nf = 1000000pf  500v 沒錯

另請教, 藍色既壓敏電阻應該點測? 二極管檔,電阻檔都無反應。。。除左短路,是否要拆出來先測試到? 謝 ...
nelsons 發表於 2019-8-7 21:14

拆出嚟度最準..

3. 里2粒電容(橙色) 短路, 請教數字是否500v 105uf?  下面既數字唔明。。。mpp 應該指物料。 ...
nelsons 發表於 2019-8-7 21:04

呢兩隻電容並住整流橋,咁你度到整流橋短路,自然度到電容短路, 不過整流橋係應該接左去隻牛到,再分出唔同電壓, 所以你度到應該係線圈,唔係短路

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

你反轉塊板跟跟, 連有關電路通常燒埋二極管, 電阻..!

回覆 8# MightyMax

Ching, 都是你心水清