[操作疑難] 賽車遊戲軑盤壞左, 有無辦法DIY整番好?

用緊隻 Thrustmaster T500RS 突然唔著, 買左剛好兩年
因為已停產而無保, 代理都唔確定仲有無零件做維修
問題係外置火牛通電有燈, 但軑盤基座完全唔著無燈唔開始自動calibrate

我自已對電子一竅不通, 但最近跟youtube做下少project簡單soldering都略有小成功
也見哩度高手師兄們換下resistor就可以整番好某d電器
唔敢高估自已動手能力, 但直覺話我聽個軑盤可能只係壞左d好簡單既野, 可能係供電circuit,
假如代理真係唔整, 民間有無電子維修既鋪頭有機會修理到?

謝謝

會唔會簡單d 開始試,隻火牛輸出正唔正常呢?

火牛有電到都唔代表輸出正常

火牛有電到都唔代表輸出正常
梳乎厘 發表於 2019-8-9 10:21

冇電到就一定唔正常囉....

冇電到就一定唔正常囉....
mcdull 發表於 2019-8-9 10:23

廢話又幫唔到人就少講

今朝番工前唔份氣得兩年貨仔,搬出黎又試多次
點知又著得番

暫時覺得係基座個電源插口位接觸不良
或係果個插口位入面d pcb有問題

大家有咩睇法? 謝

P.S. 總算知唔係死左機,琴日已經開始睇定買tgt 定ts-pc

廢話又幫唔到人就少講
梳乎厘 發表於 2019-8-9 11:01

大家咁話啦.

識唔識度火牛輸出電壓先?
最好要插住吠盤度下有無大跌V

我有試過無插野度係正常,
一插就大跌, 咁就實推唔郁個設備

如果插住著機比電都正常
咁要拆太盤睇睇有無明顯既爆電容, 或見到有黑左既零件

似乎同你好相似, 但對你黎講似乎太危險...

識唔識度火牛輸出電壓先?
最好要插住吠盤度下有無大跌V

我有試過無插野度係正常,
一插就大跌, 咁就實推 ...
dtom 發表於 2019-8-9 12:35

我無mulitmeter呀,也唔識用

你share條片之前睇過,我就係佩服識咁樣diagnosis整番好既人
另一可能性係機背usb port供電唔足,令軑盤唔知已經接上電腦而出現唔著機