俾芭蕉扇整壞電電池

呢幾日芭蕉扇充唔到電,去咗買電池用咗幾日又唔到

第一粒原裝電池

買左七日嘅 電池

之後去開倉舖買嘅芭蕉扇, 電池已經唔同咗

用新芭蕉扇度兩粒電池

新電池仲有冇得救

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

電流已經由0.073A升到0.323A

希望可以叫醒返佢

我有把扇充滿電後如果不用它,閒置幾日後想拿來用,開著轉一陣(三幾分鐘)就無電,似乎閒置時都耗用緊粒電。

後來充滿後,如果不需要用的話就搵張紙仔攝住電池的電極,就算放埋一邊幾個月後再拿出來用,拿走張紙仔就可以一開就轉到幾個鐘,同剛充滿電差不多。

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

鋰電餓死左,救得返都重傷

鋰電餓死左,救得返都重傷
billyck2 發表於 2019-8-9 15:57

叫緊佢  0.073>0.323>0.358A

Update : 0.383 A on 16:50

回覆 2# 251523294

好明顯係買左假芭蕉扇,我把放成個幾星期唔充電都唔會走電,好明顯PCB有問題

回覆  251523294

好明顯係買左假芭蕉扇,我把放成個幾星期唔充電都唔會走電,好明顯PCB有問題 ...
raywan 發表於 2019-8-9 16:55

唔識分囉
我而家淨係知舊嗰部電池係寫咗共田風扇專用電池 新嗰部用英文 仲要冇條碼

冇記錯的話,共田電轉咗英文好耐?

唔識分囉
我而家淨係知舊嗰部電池係寫咗共田風扇專用電池 新嗰部用英文 仲要冇條碼

via HKEPC IR ...
251523294 發表於 2019-8-9 17:12

我有幾把,有D1擋大風,有D1擋細風

係咪過放?買啲有防過充放電,xtar果類,比一般長少少