衣車問題(算係已解決)

家中有部二十年的衣車,主要是每年用來車窗簾布頭帶, 但經常出現下面圖片中的情況, 時得時唔得。唔知係邊度出現問題!有冇師兄有經驗? 香港維修貴嗎? 其實主要都是車直線用,上淘寶買個平平地百零蚊的會否是更好選擇。

這是「底部」。

via HKEPC Reader for Android

下次唔好揀7月14之前拎出來玩

今日本來想睇睇 diputs 師兄所提及的齒輪, 未睇之前先用布碎試一試,冇換底線,也沒有換面線,乜都冇搞過 ...
495233 發表於 2019-8-13 21:50

明天7月14,係咪之前拜咗神?

今日本來想睇睇 diputs 師兄所提及的齒輪, 未睇之前先用布碎試一試,冇換底線,也沒有換面線,乜都冇搞過,冇調教過,但很神奇的,部衣車竟然回復正常!

拿拿林 將未完成嘅窗簾布 車埋佢,全程用慢速,用均速 慢慢車,以一條直線計,大約車了四十尺,卒之可以收工!

現在唔再搞佢啦,下次可能是一年後再用,到時先至算。

謝謝各位意見。

千祈唔好去呢間佢唔係好精通整衣車

同一個問題要拎部好重嘅衣車 出到去都係斷線
最後 拎去畀蘇師傅整二XX蚊 20分鐘整完
HK2046 發表於 2019-8-12 16:35

而家真係雞肋,食之無味,棄之可惜!

家人話 越複雜嘅嘢就越容易壞, 又越難修理。不如平平地(¥135)淘件簡單嘅,淨係車直線就夠。其他那些Z線等,真係廿年都冇車過幾次!

回復 30 #diputs

diputs, 等我睇真啲個 齒輪 先,謝謝!

...見SSP新高登斜對面個公廁, 格嚟行過d有間鋪有好多舊衣車, 不過唔知佢會唔會整定.回收..係整及賣.
鸭記厠 ...
lnchu 發表於 2019-8-11 19:57

千祈唔好去呢間佢唔係好精通整衣車

同一個問題要拎部好重嘅衣車 出到去都係斷線
最後 拎去畀蘇師傅整二XX蚊 20分鐘整完

回覆 25# 495233

睇完衣車原理
https://www.youtube.com/watch?v=JQOmLOn4NHI

再睇出嚟個症狀

應該係面線回抽有問題, 你有無穿啱線嘅路徑同校啱tension?

回覆 24# 495233
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 1 #495233

深水埗荔枝角道,新昌衣車公司,專整勝家萬能衣車 ,

你 google 衣車叔叔
就揾到地址及電話