衣車問題(算係已解決)

家中有部二十年的衣車,主要是每年用來車窗簾布頭帶, 但經常出現下面圖片中的情況, 時得時唔得。唔知係邊度出現問題!有冇師兄有經驗? 香港維修貴嗎? 其實主要都是車直線用,上淘寶買個平平地百零蚊的會否是更好選擇。

這是「底部」。

via HKEPC Reader for Android

底部線轆裝錯線歩,所以底線鬆

家中有部二十年的衣車,主要是每年用來車窗簾布頭帶, 但經常出現下面圖片衷情況, 時得時唔得。唔知係邊度 ...
495233 發表於 2019-8-9 14:30

畀呢一段野你參考。

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

家中有部二十年的衣車,主要是每年用來車窗簾布頭帶, 但經常出現下面圖片衷情況, 時得時唔得。唔知係邊度 ...
495233 發表於 2019-8-9 14:30

你呢個係面線定系底線。
如果係面線就收緊螺絲

回復 4 #liyee

相片顯示的是「底」。

「上面」正常。

畀呢一段野你參考。

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)
liyee 發表於 2019-8-9 15:32

師兄張說明書應該是指這個「A制」吧, 試過 推上推落 加加減減 都冇效!

底部線轆裝錯線歩,所以底線鬆
chitshun09 發表於 2019-8-9 14:41

應該冇裝錯 底部線轆。

最奇怪係車車下(約一兩尺)佢又正常返,車車下佢又發癲。

[更正: 應該說,搞搞下部機,佢又回復正常,但正常車車下一兩呎,佢又發癲了]

畀佢 搞到我都發癲!

底線轆裝上後,走線會有1個扣位扣實條線,如果冇扣實就會出現以上情況。

希望  HK2046  呢位師兄睇到就幫到你。
勝家衣車佢有(佢好專業)

上面#7 描述得唔係太好

更正: 應該說,搞搞下部機,佢又回復正常,但正常車車下一兩呎,佢又發癲了。

過程是:
正常..發癲..拆線....發癲..拆線..
..發癲..拆線....發癲..拆線..正常....發癲..拆線..... 如此類推

行十步 褪九步