咁啱都係火牛問題

請教點睇隻火牛好唔好
同點check足唔足watt?
隻火牛係標12V5A
感謝

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

請教點睇隻火牛好唔好同點check足唔足watt?
隻火牛係標12V5A
感謝
淼林焱 發表於 2019-8-10 16:04

用電子負載測試
https://youtu.be/pYBwnGZMPiY

請教點睇隻火牛好唔好
隻火牛係標12V5A
感謝

大廠嘅switching power supply,PCB通常會有埋型號,例如你呢款Delta,標示ADP-36KR AA,36代表功率,即36W,大廠產品通常餘量較大,所以淘佬會重貼label或重新組裝mark高功率,如offer版主講,用電子負載check吓係最可靠。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

隻牛12V幾多A,邊有樣睇?

肉眼就睇到足唔足火,可以去表現囉...

大廠嘅switching power supply,PCB通常會有埋型號,例如你呢款Delta,標示ADP-36KR AA,36代表功率,即36 ...
dcc2000 發表於 2019-8-10 22:50

但我無哩D甘專業既tester窩,甘有無其他方法試?

肉眼就睇到足唔足火,可以去表現囉...
billyck2 發表於 2019-8-10 23:44

哩點我都知既,但係睇過之前D post有D師兄姊一睇圖就知用料好壞,所以米post上問問意見羅

隻牛12V幾多A,邊有樣睇?
Joe_Black 發表於 2019-8-10 23:40

CHING有冇LINK?

請教點睇隻火牛好唔好
隻火牛係標12V5A
感謝

照睇都有60W既,但用料一般,output cap都係得兩隻e-cap加個choke,input有齊EMI/NTC,如果只用一半loading都可以叫長用
full load應該命唔長,呢隻應該係好普通delta牛,唔係咩專用laptop 牛

哩點我都知既,但係睇過之前D post有D師兄姊一睇圖就知用料好壞,所以米post上問問意見羅 ...
淼林焱 發表於 2019-8-11 23:46

用料好壞係睇用料品牌;設計好唔好,睇線路佈局;呢兩樣,你只要有相關知識,應該唔難睇出;但係要睇足唔足火,就真係唯有靠儀器。

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)