[操作疑難] 點樣試條線有冇斷芯?

有條由廳入房既LAN線

搬野,換router,換水晶頭
之後有問題

用'能手'試過,8芯都唔著燈,好奇怪
會唔會混亂間我拎錯左另一條LAN線打頭?

有咩方法逐條芯試有冇斷?
有他錶,但線的兩端隔開30米

好似用追線雞可以?但冇係手

假設你無打錯水晶頭, 能手無燈咁他錶都唔應該會有
隔30米咪好大? 他錶你係可以明線駁近個頭黎他一他佢既

如果你怕打錯左另一條LAN, 咪用能手試下屋入面其他LAN位囉? 一條線有一邊唔會無另一邊既

追線雞係可以既, 不過你無係手嘛

有條由廳入房既LAN線

之後有問題

會唔會 ...
TH30 發表於 2019-8-13 16:21

追雞,(要聽聲, -48v 有氣/冇氣-睇紅./緑燈), 可以一路搵邊個位置出事) .   測lan線神器 https://detail.tmall.com/item.ht ... 56a91b72VfXCwH&

有條由廳入房既LAN線

之後有問題

會唔會 ...

用呢D?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你由廳到房好多條線?
你本身識唔識夾線先?
30米距離絕對唔成問題,除非你條線超雞

有條由廳入房既LAN線

之後有問題

會唔會 ...

睇下呢個岩唔岩你用
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2483373

用呢D?
billyck2 發表於 2019-8-13 05:44 PM

正常如果水晶頭的金手指夾不穩
8芯可能會有其中一兩粒燈唔著
全部唔著燈我就奇怪我拎錯線打頭

你由廳到房好多條線?
你本身識唔識夾線先?
30米距離絕對唔成問題 ...
活力寶蹄 發表於 2019-8-13 06:40 PM

條喉入左兩條CAT5,一向用其中一條
左搬右搬router,再打過水晶頭,條線就唔通
因為是同色同款的線,一剪左頭線身就冇記認,我才懷疑我掉亂了線
8芯顏色應該冇排錯,就算排錯,能手都應該著燈,只是次序打亂
30米是指廳房走廊的距離,他錶條紅黑線冇30米,他唔到兩端通唔通

一邊 Short 晒 8 芯,然後在另一邊"他"就可以試到 D 線有冇斷了。

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

條喉入左兩條CAT5,一向用其中一條
左搬右搬router,再打過水晶頭,條線就唔通
因為是同色同款的線,一剪 ...
TH30 發表於 2019-8-13 21:54

咁長距離, 要用追雞, 以前跟線, 就算格幾層樓, 都追到條線.