搵trimmer

屋企個微波爐壞咗,點set power都係行low power,拆開睇吓個power control原來係用trimmer,他錶一度就發覺問題,拆出黎再度,點擰個讀數係以Mohm計,想問吓呢款trimmer SSP有冇得賣?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你話係粒100K可變電阻壞左?
未必買到一樣款喎....

你話係粒100K可變電阻壞左?
未必買到一樣款喎....
1個閒人 發表於 2019-8-23 11:26

係壞咗,3隻腳互他都係以M ohm計,個爐都用咗成十五年,Whirpool牌Made in Sweden,個power control係用條棍插落個trimmer度擰,所以買番一樣先得。

印象中呢款唔係常用

鸭記和x, 華x。無一樣都有類似。我有時會set好用兩枝电阻代。

其實點知set 咗 high power 都係行low power ?
叮唔熱?

樓主果粒好似係 Type A,不是 B
Joe_Black 發表於 2019-8-24 00:12

睇番原廠order no.佢嘅type A=Linear,即係我地一般叫嘅type B,淘佬嗰D叫"西班牙"只係個名黎架咋,即係A貨比真貨好嗰D

其實點知set 咗 high power 都係行low power ?
叮唔熱?
ken2004 發表於 2019-8-24 00:36

係熱得好慢,而且聽倒隻牛start,之後好快就聽倒個relay stop嘅聲,之後停好耐先再start過,一般微波爐都係咁ON/OFF去控制火力
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

樓主果粒好似係 Type A,不是 B
Joe_Black 發表於 2019-8-24 00:12

請問typeA, B有什麼不同

請問typeA, B有什麼不同
nganshiu 發表於 2019-8-24 15:18

linear/exponential