傢俬高度

想問一問魯班師傅嘅徒子徒孫。
我見大部份餐枱~枱凳~沙發高度差唔多。
係唔係有個標準尺寸?
有乜好處?

枱一般72至75cm,椅一般45至48cm

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

如果用家是西方人,因身高有差别,香港的枱或椅的高度標凖對他們來說便不太合適了。

via HKEPC Reader for Android

枱一般72至75cm,椅一般45至48cm

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)
cyberyeah 發表於 2019-8-30 14:47

我感覺喺餐廳或者快餐店,
啲凳同枱,唔成比例。
坐張凳喺枱食嘢好似趴喺度。
好唔自然

如果用家是西方人,因身高有差别,香港的枱或椅的高度標凖對他們來說便不太合適了。

via HKEPC Reader for ...
skyfall 發表於 2019-8-30 15:02

明白

我想整張自制嘅摺枱,固定喺牆壁。

又是否魯班尺係魯班師傅研發。
上邊刻有風水尺(同風水有關)?

我想整張自制嘅摺枱,固定喺牆壁。
liyee 發表於 2019-8-30 15:29

自己整自己用,可以因應自己的體型和身高自定尺寸,使用時感覺舒適就可以,不需理會什麼標準。

via HKEPC Reader for Android

其實主要係睇你坐同用舒唔舒服,
一般凳17 18寸坐高,如果你高既20都得
凳面同枱面一般有14 15 寸差距。
如果你枱面釘牆,個人可能企係度用,
凳又可能再造高D,有需要就造塊腳板係凳度

自己整自己用,可以因應自己的體型和身高自定尺寸,使用時感覺舒適就可以,不需理會什麼標準。

via HKEP ...
skyfall 發表於 2019-8-30 16:58

清楚。
唔該ching