回覆  inori

夠厚就可以攻牙
牙幾粗牙距幾多就用返同size

我兩塊5mm夾一塊3mm , 攻4mm螺絲

個窿鑽 ...
pooh24680 發表於 2019-9-6 11:53 AM

因為我用黎裝水做水箱, 如果鑽咩左攪到粒fitting就算上實左都有隙(不完全貼膠面)漏水就gg
攻牙我會用手我意思係有冇工具可以固定d手鑽令我鑽到個靚既垂直孔者
鑽孔鑽得多,攻牙未試過就真

者係類似呢啲:

http://777-shop.blogspot.com/2017/10/wolfcraft_11.html

回覆 11# inori

又唔係高壓,入面唧啲玻璃膠就得

就算鑽得再fit, 都要加防水膠圈再扭實

我買齊11mm, 11.5mm, 12mm .... 鑽嘴
印象中用11.5mm
鑽要用鑽台先會垂直。俾淘寶店 laser cut 一定垂直, ...
Joe_Black 發表於 2019-9-6 12:05 PM

G1/4絲攻請問你淘邊隻?
香港有冇地方可以做到Laser cut呢?

我見TB得依隻(其他鋪頭都係差唔多)

但見佢英制1/4有分20同28,到底有咩分別?
SSP有冇單支G1/4絲攻賣?淘寶一買就要買成set我又用唔著...

G1/4絲攻請問你淘邊隻?
香港有冇地方可以做到Laser cut呢?

我見TB得依隻(其他鋪頭都係 ...
inori 發表於 2019-9-6 16:41

英制有分粗牙(BSW)同幼牙(BSF),20同28係對應牙距,20即每吋20牙(BSW),28即每吋28牙(BSF)。

英制有分粗牙(BSW)同幼牙(BSF),20同28係對應牙距,20即每吋20牙(BSW),28即每吋28牙(BSF)。 ...
高登阿伯 發表於 2019-9-6 11:56 PM

我見有D啲係19牙距,又有UNC又RC 1/4又G 1/4又ISO,到底有乜分別
攪到我唔知買邊支絲攻先啱

另外我見絲攻都有幾種,螺旋,直溝等等
如果我用手攻亞加力/POM Acetal應該用邊種?
https://blog.xuite.net/y0407deni ... A%E7%B5%B2%E6%94%BB

我見有D啲係19牙距,又有UNC又RC 1/4又G 1/4又ISO,到底有乜分別
攪到我唔知買邊支絲攻先啱:hitwall ...
inori 發表於 2019-9-8 09:17

UNC係美式粗牙,ISO係公制牙,圖片係英制喉牙,牙距同尺寸同英制牙又唔同。G1/4唔肯定係邊種牙,所以要確定要用邊種至好買。

螺旋/直溝主要影響攻牙嘅物料同方式,塑膠一般用直溝已經可以。螺旋係機攻或高韌性物料(如不銹鋼)只須要。