樓梯燈 轉 LED 問題 (比較多文字)

因係村屋住三樓樓梯燈 係雙控燈制 控制係樓梯一二樓之間兩盞燈 方便出門返屋企開閂燈

一直用得到 不過最近屎忽痕 由光管轉做LED 就出事

我首先換左二樓既燈 (拆哂鎮流器 直接轉做LED 燈盤)
無問題 照開到燈

但當我打算換一樓樓梯燈 發覺盞舊燈已經唔著
再拆哂D 鎮流器 再上新LED燈盤 就發覺唔著
再用"他筆" 試電發竹覺L線有電 但連N 線都有電 但弱D

但用"他筆" 檢查二樓LED 則無問題 回流線係無問題

我拆開哂二樓接駁 都著唔到一樓燈

究竟錯左係邊 唔得我轉番光管算
請高人指點

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

好似有D睇錯,都係等其他C兄研究研究

1樓支燈的N線無料到,
要跟返2樓支燈的N線有無接好!
當然亦有機會條N線斷左!
最好揾有電牌的人去整,安全第一!

人體自動感應燈
用過包你話爽 我去廁所就唔會卜親

https://detail.tmall.com/item.ht ... s=1&abbucket=11

智能雷達人體感應燈
產品參數:
證書編號:2017011001976576證書狀態:有效產品名稱:固定式燈具(LED固定式燈具,吸頂式/吊式,LED模塊用交流電子控制裝置,Ⅰ類,IP20,適宜直接安裝在普通可燃材料表面)3C規格型號:見附件。220-240V~ 50/60Hz品牌: Langsong型號: A121功率: 16W(含)-20W(含)風格: 簡約現代適用空間: 餐廳 廚房 衛生間 其他/other 陽台 過道 廚衛燈顏色分類: 40cm白款白光(雷達人體感應) 40cm白款暖光(雷達人體感應) 40cm黑款白光(雷達人體感應) 20cm白款白光(雷達人體感應) 40cm白款白光(聲控感應) 40cm白款暖光(聲控感應) 30cm白款白光(雷達人體感應) 30cm白款暖光(雷達人體感應) 30cm黑款白光(雷達人體感應) 30cm黑款暖光(雷達人體感應) 30cm白款白光(聲控感應) 30cm白款暖光(聲控感應) 23cm白款白光(雷達人體感應) 23cm白款暖光(雷達人體感應) 23cm黑款白光(雷達人體感應) 23cm黑款暖光(雷達人體感應) 23cm白款白光(聲控感應) 23cm白款暖光(聲控感應) 23cm黑款白光(聲控感應) 23cm黑款暖光(聲控感應) 30cm黑款白光(聲控感應) 30cm黑款暖光(聲控感應) 40cm黑款白光(聲控感應) 20cm白款白光(聲控感應)燈具是否帶光源: 帶光源電壓: 111V~240V(含)燈身主材質: 鐵燈罩主材質: PMMA高透光率燈罩光源類型: LED光源個數: 4個 5個 6個 7個 8個 9個 10個 10個(含)-15個(不含) 15個(含)-20個(不含) 20個及以上工藝: 噴漆磨砂照射面積: 5㎡-10㎡燈罩形狀: 圓形燈罩輔材質: PMMA高透光率燈罩質保年限: 3年燈身輔材質: 鐵智能類型: 其他是否智能操控: 否配件數量: 3個吸頂燈類型: 鐵藝吸頂燈
https://detail.tmall.com/item.ht ... skuId=3602214913091

樓主問題一定係接錯線
首先,唔好劃single line diagram!劃返完整線路圖,一條電線劃一條線,睇下你有冇接錯。
假設線無傷到,無short燈喉/底箱,再跟返d線有冇接錯

淘寶有無綫燈制,主制加RF remote隨意貼制,但唔肯定隔2層樓得唔得。
有high power加伸縮天線的,但我估你唔會想咁大舊

再用"他筆" 試電發竹覺L線有電 但連N 線都有電 但弱D

係咪其中一個NL倒轉左?
樓主係咪買單火燈? 2WAY燈制管L線 , 行單火..

可以睇下呢個POST
https://www.hkepc.com/forum/view ... =2497371&page=1

應該接錯N線,搵個師傅搞吧,接錯N比接錯L更危險

係咪其中一個NL倒轉左?
樓主係咪買單火燈? 2WAY燈制管L線 , 行單火..

可以睇下呢個POST
...
jerrychan0610 發表於 2019-9-5 09:09

一直都用緊 唯有拆開兩個two way 燈制跟下

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

樓主都無講有無電牌, 你地就叫樓主去搵其他師傅整 ?
唔通有電牌就唔可以上來問嘢 ?

我都有朋友有電牌, 好多電工, 電器嘢都係問我啦.
我就無電工牌啦, 我幾十年前教電工果d學生(或者佢地嘅學生)就可能有牌 !

各有所長, 我就好歡迎有電工牌嘅網友問我嘢.