[操作疑難] 工作需要拿A牌,請各位師兄指點

A 級電力工程
A 級證明書申請人必須具備 (a) 、 (b) 或 (c) 任何一段所述資歷和經驗:

已完成一份根據《學徒條例》(第47章)登記的電器安裝工匠或電業工匠行業的學徒訓練合約,並
持有由香港專業教育學院頒發的電機技工證書;及
具有最少一年的電力工作實際經驗。
曾受僱為電業工程人員最少五年,其中最少一年包括電力工作實際經驗,並

持有由職業訓練局電機業訓練中心頒發的電工或電氣打磨裝配工進修課程證書,或具有相等資格;或
已在一項由機電工程署署長認可或主辦的考試或行業測試中取得及格。
具有相等於 (a) 或 (b) 段所規定的資格及經驗。

VTC 有呢D課程

具有最少一年的電力工作實際經驗

thx offer兄回覆
學徒就唔使想啦...老細都唔夠power叫我由學徒做起啦...大學畢業多年
做左好多年e ...
raywan 發表於 2019-9-5 15:36

A牌唔係保安牌,
無得讀幾日考個試就攞牌架喇
你做eng有無落手做電吖?

thx offer兄回覆
學徒就唔使想啦...老細都唔夠power叫我由學徒做起啦...大學畢業多年
做左好多年e ...
raywan 發表於 2019-9-5 15:36

你做緊,讀個 course, 公司做夠5年又肯寫信就得

本人因工作需要,想盡快拿到A牌做野,請問各位師兄有咩方法最快拿到A牌.小弟有基本電力知識,多年維修經驗:diz ...
raywan 發表於 2019-9-5 15:23

無得快, 行業測試中取得及格 + 五年經驗(公司)信 (公司亦要係電力承辦商) ,

回覆  denc

有..不過唔係拉線接電BS o個O的,係維修大型科儀,好多時都係斷電維修完上返電,但最好要有 ...
raywan 發表於 2019-9-5 16:54

其實最主要係要你公司寫封信話你做咗五年,有一年做電,
(當然要你公司真係關做電啦!)

之後有啲班可以讀(工聯會/機電工程協會),讀完可以去考,

再之後去職業訓練局考筆試同實務試,

Pass咗就去機電署拎A牌.

(無公司信就唔駛諗架喇!)