吊櫃膠塞與螺絲一問

小弟請教各位師父、前輩如附圖的十字頭螺絲,又長又幼(長度為70mm,直徑大約4mm左右)的膠塞與螺絲,在那裡可以較大幾會買到?
謝謝回覆。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

不需要買同一樣款式
五金舖已經可以買到 紅色/藍色/綠色膠塞搞掂
---------------------
要吊櫃更加穩陣就改用
不銹鋼 平頭爆炸螺絲
鴨寮街有得賣不過十蚊八蚊一支

你依隻無見過,
但要長膠塞可以去旺角新塡地街x快富街 宏泰五金
佢嗰到有好多隻膠塞/拉爆可以散賣,
放曬出嚟可以慢慢揀.

另外佢有有隻特別拉爆(唔知應該點叫),唔會凸頭,
我都係用依隻掛ikea嗰隻吊櫃,你可以去望吓.

你依隻無見過,
但要長膠塞可以去旺角新塡地街x快富街 宏泰五金
佢嗰到有好多隻膠塞/拉爆可以散賣,
放曬出嚟 ...
denc 發表於 2019-9-6 21:34

我d ikea 吊櫃都係用 六角拉爆
重至少打4粒

我d ikea 吊櫃都係用 六角拉爆
重至少打4粒
fatdog 發表於 2019-9-6 21:46

我嗰隻ikea 吊櫃係PLATSA系列,
係先安好條導軌,再將個吊櫃掛上導軌就得.

而條導軌同吊櫃之間只夠位用普通平頭縲絲,
用唔到六角拉爆(凸頭)

所以我嗰時用咗四口膠塞加兩口依隻特別拉爆.

謝謝 HK2046, denc 和 fatdog 的回覆。

要睇吊櫃背板夠唔夠厚,夠唔夠力吊起整個櫃總重量。
因見過網圖,有d手工差,或背板用薄料,整個櫃甩出,剩低背板在牆上。
我個長5呎高2呎5分板都幾重之吊櫃,用2個厚料比架+拉爆,很穩陣。

via HKEPC Reader for Android

小弟請教各位師父、前輩如附圖的十字頭螺絲,又長又幼(長度為70mm,直徑大約4mm左右)的膠塞與螺絲,在那裡 ...
Ten-zero 發表於 2019-9-6 15:32

你呢一款係
櫥櫃膨脹螺絲   
一般五金鋪未必有
可以去新填地街買

我嗰隻ikea 吊櫃係PLATSA系列,
係先安好條導軌,再將個吊櫃掛上導軌就得.

而條導軌同吊櫃之間只夠位用普 ...
denc 發表於 2019-9-6 22:12

呢隻我都有,都係咁裝,用左好多 hilti 膠塞
為求0意外,再係底加多隻鋼臂

[attachimg]2148233

小弟終於在宏泰五金經店舖師父認證,這是 HILTI 的產品,型號是 HPS-1 6/40,再次多謝各位師父與前輩提供的資訊。