锡丰牌数显卡尺

锡丰牌数显卡尺
我好少用, 見價錢幾平
請問有冇 CHing 用過?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

用過幾欵包括這個.用用下D数字會亂跳、以為唔夠電換電後都是一樣.最终掉了(幾欵都是淘宝貨)

我估都係D牛屎IC, 封膠差, 受潮後SHORT咗.

我都想搵枝好些的, 有那牌子, < RMB80, 用到三年都無壞 ?

P.S. 我用開的日本三葫蘆浮標卡尺, 幾十年都無問題. 有問題是我的老花眼.
都係要買大隻字的數字卡尺.

用過幾欵包括這個.用用下D数字會亂跳、以為唔夠電換電後都是一樣.最终掉了(幾欵都是淘宝貨) ...
bagayaro 發表於 2019-9-9 14:42

因為淘佬貨無落隻EMI shielding (可以係塗漆,可以係一張膠片)當然係偷工減料。

回覆 3# jwong852

老花+1,把日本仔卡尺真係三十年如一日,無銹無退色,係人退化左,去ssp買左把TWG牌,都用左4、5年

我估都係D牛屎IC, 封膠差, 受潮後SHORT咗.

我都想搵枝好些的, 有那牌子, < RMB80, 用到三年都無壞 ?

P.S. ...
jwong852 發表於 2019-9-9 15:13

好少用, 本來想買廣陸
就係因為老花, 要改買數顯

回覆  jwong852

老花+1,把日本仔卡尺真係三十年如一日,無銹無退色,係人退化左,去ssp買左把TWG牌,都 ...
ghost2377 發表於 2019-9-9 15:54

請問 TWG 牌幾錢把?
淘寶有冇 link?

原本我亦是用開日本尺的,印象over 5年前買要5,6百元,質量不錯,有個轆推尺好方便
用落發覺自己超過9成以上是量1寸寬以下的東西,故想買打短及粗用(個咀劃吓線之類)的,就買了此品牌,用過剛滿兩年,感覺準確性及重複性都不錯

三十年前用到而家,都係機械款最穩定

回覆 7# btchanchan

果時好似百幾,有單都唔見左啦,老人家D記性....................