回覆  smallstar

你補齊4粒二極管就知點整流
Inti 發表於 2019-9-17 11:36

4粒就係橋式啦, 你先要知道乜叫全波整流

搜了一吓,發現個教壞人的網站 唔識放二極管
http://www.interfacebus.com/Glos ... tifier-circuit.html
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

搜了一吓,發現個教壞人的網站 唔識放二極管
hon829 發表於 2019-9-17 11:42

佢祗係將 AC input 同DC output 接點掉轉左接啫, 呢個接法係全波整流。

回覆 11# smallstar

其實你知唔知橋式整流係全波整流其中一種?

其實你知唔知橋式整流係全波整流其中一種?
Inti 發表於 2019-9-17 13:31

槗式就是橋式, 全波就是全波, 橋式接法火牛沒有中心抽頭, 全波是火牛有中心抽頭, 好似係你唔明多啲喎!
兩個名已經唔同, 用法亦唔同, 你咁講法半波整流都係全波整流其中一種啦 ! 如果用法/接法都一樣洗乜分咁多種 ? 全波整流是整流電路中其中一種。

不如簡單啲講, 你要咩輸出電壓?

不如簡單啲講, 你要咩輸出電壓?
cody2k 發表於 2019-9-17 14:12

佢已經講左, 要正 / 負12V, 中間 0V

回覆 15# smallstar

有無聽過半波整流?

50Hz交流

半波整流(上半週)

半波整流(上/下半週)

全波整流

再來"橋式整流"

50Hz交流

全波整流

正電壓整流

正負電壓整流
橋式整流只係全波整流其中一種~

搞一大輪, 原來維基有....
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%95%B4%E6%B5%81%E5%99%A8

有無聽過半波整流?

50Hz交流

半波整流(上半週)

半波整流(上/下半週)

全波整流

再 ...
Inti 發表於 2019-9-17 15:28

唔洗整咁多圖啦, 我都話你要清楚實際用途先可以用設計一個整流電路, 我比隻AC220 / 12V 或一隻220/24V 牛無中心抽頭過你, 你用衹準全波整流做個輸+/-12  V 我睇!

回覆 19# smallstar