[操作疑難] 橋式整流接法

有兩隻12V牛,想問應該點接法 ?

請看 #24
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

有兩隻12V牛,想問應該點接法 ?

2/3 連埋接去 B

or

2/4 連埋接去 B
Botti 發表於 2019-9-17 09:32

你要24V 出 定 12V 出?
24V 出--  2/3 短路, 叫橋式整流, 乜都唔駛接
12V 出--  2/4接法係叫全波整流,

樓主咁樣接(是旦一種提到的方法), 開機前記得set好camera錄影, 呢d珍貴片段, 我地整機幾十年都好少見, 值得錄低作為教材.

樓主咁樣接(是旦一種提到的方法), 開機前記得set好camera錄影, 呢d珍貴片段, 我地整機幾十年都好少見, 值得 ...
jwong852 發表於 2019-9-17 10:06

其實兩隻牛咁接法, 唔夠電壓輸出先會咁用, 要24V出, 但得兩隻12V牛串連接法, 但要小心分返兩隻牛 AC 相位輸出。

回覆 4# smallstar

唔係相位問題,
整流橋B 點係輸出地, 會導致變壓器短路
就算兩只牛串起來做全波整流, B點都係要留空,

回覆 1# Botti

想玩咩
輸出當輸入腳用,想試二極管的能耐

回覆  smallstar

唔係相位問題,
整流橋B 點係輸出地, 會導致變壓器短路
就算兩只牛串起來做全波整流, B ...
Inti 發表於 2019-9-17 10:49

留空點做全波整流呀? 師兄

手快劃錯左

B 點係地 , 唔會接 rect

因為手頭有兩隻密封牛,但兩隻都  12-0 V
我要俾穩壓板出 +/- 12V

諗起牛個邊 1/2/3/4 唔知要點接

手快劃錯左

B 點係地 , 唔會接 rect

因為手頭有兩隻密封牛,但兩隻都  12-0 V
我要俾穩壓板出 +/- 12V

...
Botti 發表於 2019-9-17 11:07

你咁接 +/- 12V 中間 0V 要8粒 diode 喎, 否則衹可做半波整流

回覆 7# smallstar

你補齊4粒二極管就知點整流