我樓下話漏水,房署要打起廁所地台重鋪,搞到周屋塵,兩公婆抹左幾日,我自己裝返坐廁都係無打窿廢事又賴我,之前改裝都係無打窿,一用都用左十八年,重點是坐廁㡳要有加D泡棉做墊片,再係出面打粗胶,最好留幾個位泵胶入去

而家裝馬桶如非必要真係唔建議鑽窿釘實
原因樓上已經有講(尤其裝修過有喉行正馬桶下面的話:dev ...
kanduki 發表於 2019-9-19 15:48

1舊水可以接受,最緊要夠實,請問呢隻膠邊到有賣?大約幾耐乾?

用791 膠
smallstar 發表於 2019-9-19 14:13

因為廁所位會用黎沖涼,請問有無d 快乾d 既推薦?

因為廁所位會用黎沖涼,請問有無d 快乾d 既推薦?
2000092 發表於 2019-9-19 17:03

無, 要實既就要好耐先乾, 普通玻璃膠都至少要幾粒鐘先乾。快乾但唔實移左位咪揾泥搞!

1舊水可以接受,最緊要夠實,請問呢隻膠邊到有賣?大約幾耐乾?
2000092 發表於 2019-9-19 17:02

sp350見過新填地街近亞皆老街叫明X嘅工具舖有賣(其實我仲未用過 )

如果要易買啲同濕緊水都打得可以用暴封膠(約80文支 )
除咗馬桶底 水箱同牆身之間掂住啲位都打條膠黐住咁會無咁易鬆

回覆 13# 2000092

http://www.ecolink.com.hk/eng/it ... amp;PriceCurrency=1

據說該種膠可10秒內定位,該官網news and event欄內有講分銷店鋪,自己去睇

sp350見過新填地街近亞皆老街叫明X嘅工具舖有賣(其實我仲未用過 )

如果要易買啲同濕緊水都打得可 ...
kanduki 發表於 2019-9-19 17:29

請問暴風膠 同wet area 邊支會穩震d?

回覆  2000092

據說該種膠可10秒內定位,該官網news and event欄內有講分銷店鋪,自己去睇 ...
diputs 發表於 2019-9-19 19:40

唔該ching, 睇完d 示範呢支野用途似釘膠多d. 我打外圍,買返玻璃膠算

請問暴風膠 同wet area 邊支會穩震d?
2000092 發表於 2019-9-20 00:40

計強度兩隻應該差唔多
wet area係加重咗防霉能力 未乾透之前其實都唔濕得水
暴封膠含有遇水會凝固嘅成份 所以向水入面施工都可以

如果啲膠衹係打到外圍 碰口打唔到或者唔打的話
咁條膠就要打得再粗身啲先夠力唔鬆

坐廁馬桶鬆左,移位,應該用咩痴返實落地下?
2000092 發表於 2019-9-19 12:41 PM

白英泥
我上次個座廁鬆左
叫C父整
佢開左半個雪榚盒白英泥