[操作疑難] 請教: 廁所馬桶 選購、更換、推介

想更換家中廁所馬桶,完全無概念,唔知選擇時要注意咩
家中要求:
1:好實淨,負重高
2:沖水量要多,因見太多馬桶要沖幾次(家人都幾唔慳紙巾)
3:唔知按掣、定手抦式好(而家嗰個好舊,係手抦式、好似時鐘針咁向下撥既,但而家見舖頭都主要係按掣)
4:容易維修(如方便買料、大路款式之類,好驚過幾年又要成座換)

去建材舖,主要見到幾個大牌子:TOTO、American Standard 、ROCA
唔知好唔好呢?
請問咩價錢呢?因見人工連材,價錢好浮動, $2000~5000 都有,真係唔識分

求各大哥賜教,如選購、邊度買好,謝謝大家

買馬桶一定知去水位在後面還是下面!

tlshum 發表於 2019-9-19 16:11

係播,好似話去水喉,有分大喉、細喉.....

tlshum 發表於 2019-9-19 16:11

陳年馬桶, 小心拆果樣, 爛果樣, 最後連接大渠果邊接口都爛埋, 結果要搭棚拆牆換大渠接口
我的親身經歴

陳年馬桶, 小心拆果樣, 爛果樣, 最後連接大渠果邊接口都爛埋, 結果要搭棚拆牆換大渠接口
我的親 ...
smallstar 發表於 2019-9-19 16:43

咁大件事?係邊個位爛?有無得避免?手工唔好整爛?

最後埋單要幾錢呀?

咁大件事?係邊個位爛?有無得避免?手工唔好整爛?

最後埋單要幾錢呀? ...
dearkaki 發表於 2019-9-19 16:47

撘棚七千, 換大渠喉接口二千五, 重要等幾日先有廁所用, 再拆掤。未計買新馬桶。
舊馬桶蝕得太實, 一用少少力拆就爆同裂開。

今時今日買唔到大沖水的(話唔環保),
返內地見家人用的內地牌子都好有效果,
但唔合香港屋用因都是下面去水,
今日牌子已經唔實在,
貴上過萬,平又少過千蚊,
唔想比建議……

正常買Roca已經好穩陣,個人經驗,換大口仔,好師傅最緊要,
試過街外師傅裝,之後漏水,搵番相熟師傅幫手,鬧到我乜,由個大口仔,
副水制,裝工,全錯,除咗個大口仔,要我買過晒靚料從做,又搞掂無晒事!

相比買咩牌子, 大家都係建議下邊到買好過啦
旺角條乜乜街果堆廚廁鋪, 多款還多款, 但價錢貴到痴線 (樓主有錢人另計)

上次裝修, 我都講明呢D野我自己買, 係觀塘D鋪揀緊果陣條XX夠膽死自己同我買左個American Standard
$1k 唔洗既開張單搵我拎$3.4k, 我DLLM

同意樓上講, 好師傅最緊要, 個座廁點靚, 佢裝得差, 點靚都冇用
我座廁高咀但地台低,裝修師傅裝座廁太低搞到沖廁冇力廁紙用少都沖唔哂, 後尾墊高個座廁即刻沖好左, 根本唔係個座廁問題...