可否介紹一個比較快反應PID controller

我對PID controller 牌子認識比例少,現在想找一個反應快PID controller,唔想淘
市面上大部份PID controller反應都係1Hz or 0.5Hz refresh time,有無O的PID controller可以0.2~0.1Hz refresh rate, 價錢大約$500~1000,最好香港有現貨賣

我對PID controller 牌子認識比例少,現在想找一個反應快PID controller,唔想淘
市面上大部份PID controller ...
raywan 發表於 2019-9-26 22:28

唔識電子嘢,但唔係好明,0.2~0.1Hz 唔係比1Hz or 0.5Hz 更慢咩?

我都入來睇野見識
淨係書本上學過pid control計數計cruve, PLC.......

唔識電子嘢,但唔係好明,0.2~0.1Hz 唔係比1Hz or 0.5Hz 更慢咩?
高登阿伯 發表於 2019-9-26 23:00

就咁睇好似 cycle 係慢左, 但留意係 (反應時間)係短左, 其實唔應該用 Hz 表示,  
1 Hz = 1 sec/cycle. (1秒反應時間 )
0.5 Hz  = 0.5 sec. (0.5秒反應時間)
0.1 Hz ~ 0.2 Hz. ( 0.1~ 0.2 秒反應時間)
咪即係快左囉

就咁睇好似 cycle 係慢左, 但留意係 (反應時間)係短左, 其實唔應該用 Hz 表示,  
1 Hz = 1 sec/cycle. (1 ...
smallstar 發表於 2019-9-27 09:25

但Hz應該係cycle/sec,而且樓主前面寫refresh time,後面寫refresh rate。睇怕要等佢本人解畫至得。

Refresh time 個 unit 係咪應該sec

但Hz應該係cycle/sec,而且樓主前面寫refresh time,後面寫refresh rate。睇怕要等佢本人解畫至得。:fain ...
高登阿伯 發表於 2019-9-27 10:47

係喎, 後面寫 refresh rate, 真係要佢自己解畫, 前後矛盾。

PID控制器?一般是某某控制器內建PID功能吧?有專門的PID控制器嗎?像溫度和轉速的PID實現上就有出入了,要可以通用反正實作部份都需要自己重構,那還不如用PLC或是單片機自己寫不好嗎?

市面上大部份PID controller ...
raywan 發表於 2019-9-26 22:28

控溫還是控馬達還是其他

sorry 係我打錯,應該係refresh rate得1s同0.5s
現在找到個香港PID controller supplier, Shinko PID controller 可以去到refresh time 0.125s
上網找左成日,淘PID雖然便,好多PID controller都係得1s/0.5s refresh time,上RS買,一隻好普通PID最便都要HKD2000
http://www.shinko-technos.co.jp/e/products/i_controller_e.html