[開箱] 換鎖記

十年八年前已經想換電子密碼鎖,但因為有鋼閘。睇過一輪都無合適的。如果只換大門,唔換鋼閘,就無太大用處!
最近,國內出品智能鎖(升級叫法)又多又平。
睇下睇下見到有適合鋼閘用,確定一款有齊-手機APP,指模,密碼、拍卡同鎖匙,就決定去馬。

好,先來開箱!

一個三無紙盒

開洞紙樣(我無用,尺寸好大。)

包裝有保護

全套

手機APP
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

其實暫時無一款智能鎖專門設計比香港鋼閘用,而香港鋼閘款式真係千變萬化,所以一定要做一些改裝。

原本鋼閘鎖結構

因為唔想改變鋼閘外觀,所以要先做一塊鎖芯轉接板。
用以前整 AMP 用完鋁板廢料。

貼上紙樣,開鎖舌口。

先鑽孔

再用手工具修整

開板(手工具)

完成

試裝好,順暢!

因為已造好了轉接板,所以只耍開合適的洞就以了。

先鑽定位細孔,確保前後位置一致

再開大洞

裝智能鎖

完工

安裝鋼閘成功後,就耍準備換木門鎖,因為木門同鋼閘有距離限制,所以一定睇清楚尺吋,再去問一問客服確定一下。
不過客服答案多數都係出人意表 !

試裝一下!

因為大門原用上世紀門鎖款式,要重新開位置安裝鎖體,本來預計好快可以完工。

但以前的大門用料唔差,進度好慢...... 好慢。

有人話"木材越深色越硬",我信,我真係信 !

充電批無電,加上到了晚飯時間,只有暫停!第二天再繼續。

第二天充滿電,好快就裝好鎖體。門框用木方造,開口比較容易。

簡單修補一下舊鎖留下的決口,換智能鎖計畫基本完成。

最後完工圖

幾時開始動工?(興工大吉)

回覆 4# liyee

5月尾,六月已完成。

精彩
師兄真犀利,鐵閘都改裝到。

睇你呢種鑽嘴,應該好難鑽得入。

我見這一種扁鑽嘴應該好易鑽

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

木門我用這種鑽咀,最大問題喺充電批唔夠力。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

木門我用這種鑽咀,最大問題喺充電批唔夠力。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0) ...
Jacques 發表於 2019-9-27 20:17

我就係見你呢種鑽,呢三個位,刮唔到木

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

回復 3 #Jacques

師兄厲害啊!連鐵閘都換到智能鎖

想請問木門及門框你點樣去修補缺口?

回覆 9# antonyhk

大位加板仔再批灰,細位批灰,再油漆。