請問邊度多櫃桶手柄賣?

家中有個好舊National電飯煲, 爛手柄螺絲位, 想到用櫃桶手柄代替, 邊度多現貨揀? 元朗/深水埗 有冇? 謝謝.
(家人堅持唔換電飯煲)

電飯煲柄好多小型家品店都見過有賣,黑白色果D

旺角上海街、砵蘭街

via HKEPC Reader for Android

家中有個好舊National電飯煲, 爛手柄螺絲位, 想到用櫃桶手柄代替
Gallardo 發表於 2019-9-30 02:08 PM

兩側的手柄?還是煲蓋的手抽?
不要亂買一般櫃桶手柄,可能不耐熱的

>>電飯煲柄好多小型家品店都見過有賣,黑白色果D
行過元朗雜貨店一間, 文記, 都話冇, 得鑊耳

>>兩側的手柄?還是煲蓋的手抽?
>>不要亂買一般櫃桶手柄,可能不耐熱的
煲蓋的手抽, 想買金屬的

旺角上海街、砵蘭街

via HKEPC Reader for Android
gamezz 發表於 2019-9-30 14:55

冇錯  

好多呢類賣手抽五金舖

家中有個好舊National電飯煲, 爛手柄螺絲位, 想到用櫃桶手柄代替, 邊度多現貨揀? 元朗/深水埗 有冇? 謝謝.
...
Gallardo 發表於 2019-9-30 14:08

換其它手抽 你要考慮手抽傳熱問題

煮完飯後個手抽熱到摸唔到

兩側的手柄?還是煲蓋的手抽?
不要亂買一般櫃桶手柄,可能不耐熱的
...
TH30 發表於 2019-9-30 14:58

呢款手抽我上年都揾左好耐(n年前塊玻璃/手抽 家品店都好易配到),收尾索性用木方原位上螺絲再響兩側底下墊竹仔頂死塊玻璃就算。

呢款手抽我上年都揾左好耐(n年前塊玻璃/手抽 家品店都好易配到),收尾索性用木方原位上螺絲再響兩側底下 ...
tyuti1 發表於 2019-9-30 07:55 PM

玻璃蓋,如非原廠,要配返長度和螺絲孔距一樣的手抽不易  

可以去韓國城,直接買相近呎吋的玻璃煲蓋,三十蚊有找
如果是上圖的銻蓋還好辦,是但鑽個窿,換單粒'煲的'又等,換普通鑊蓋手抽又得

家中長老話唔想換蓋,為左就 玻璃中間凹落去呢d"港行"獨市野,真係好頭痕,唔係老早換過個就算(xx城玻璃蓋/淘記: 廣東信宜附近大把廠家出電飯煲件,梗有個不鏽鋼蓋合size)。 整返好無幾耐,老父用5草野同街邊阿婆買過隻同size唔同花出早1、2年純200V made in japan 嘅樂聲做spare