雪櫃下格冷藏唔凍,無溶雪timer的..(mr-f15r 三菱)

以為上格冷凍入面結冰塞住d冷氣,就溶雪再開,但仍然是上格好凍,已check過上格風扇轉,由上格有個細洞倒d熱水落去就壓縮機上面個兜出返黎,下格出風口只有少少風唔知係咪正常,甘係邊一部份有問題?

睇過無溶雪timer的,溫控後有塊主板..,

師兄又係你
請問用咗幾多年
準備買個架新機啦

師兄又係你
請問用咗幾多年
準備買個架新機啦
HK2046 發表於 2019-10-2 21:51

好新淨喎,平時好少放野入去,感覺好似個壓縮機未停過甘...

好新淨喎,平時好少放野入去,感覺好似個壓縮機未停過甘...
169169 發表於 2019-10-2 21:54

請正確回答問題
才能取到最高分數
-------------
醫生問你幾多歲
我平時很少會病 沒有什麼

請正確回答問題
才能取到最高分數
-------------
醫生問你幾多歲
我平時很少會病 沒有什麼 ...
HK2046 發表於 2019-10-2 22:08

三零双門,8年機,慳得就慳,謝謝師兄.

三零双門,8年機,慳得就慳,謝謝師兄.
169169 發表於 2019-10-2 22:13

可以睇返樓上師兄的相關貼文。

via HKEPC Reader for Android

如果想下格溶雪溶得好夠凍
至小拔去電制超過一天 才把冷凍室所有積雪融去
舊雪櫃通常 需要3天才回覆冷度

由於雙層雪櫃的上層實際為冷凍室(Freezer),溫度維持於華氏零度(0 °F 即-18 °C)以下,而下層則為冷藏室,溫度維持於(37 至41 °F 即3至5 °C) 故此,港澳人士通常將冷藏室稱為「雪櫃」,將冷凍室稱為「冰格」。

可以睇返樓上師兄的相關貼文。

via HKEPC Reader for Android
skyfall 發表於 2019-10-2 22:26

唔知邊個post,而家懷疑溶雪時間制壞,但唔知個timet起邊個位置?

唔知邊個post,而家懷疑溶雪時間制壞,但唔知個timet起邊個位置?
169169 發表於 2019-10-2 22:29

好似係compressor附近
-----------------------
冷藏庫 溶雪保護器 冷藏庫 除霜保護器 102019
https://blog.xuite.net/hhc38/twb ... 0%E7%81%A3%E8%A3%BD

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

如果想下格溶雪溶得好夠凍
至小拔去電制超過一天 才把冷凍室所有積雪融去
舊雪櫃通常 需要3天才回覆冷度

...
HK2046 發表於 2019-10-2 22:26

至小拔去電制超過一天 才把冷凍室所有積雪融去?
我見上層冷凍cool片無雪了,個雪櫃是無霜的...拔電一天甘耐溶邊d雪?