[操作疑難] 新手油油

圖中係30年歷史公屋牆身,淨係想問吓各位網友如何用最簡單方法片走晒飛出黎一塊塊既野,再油返油上去
不求美觀,只想牆身暫時唔好再甩面果層野落黎,因為過幾年遲早都要一次大裝修。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

去五金舖買個漆剷 剷走甩或就甩果啲

$6買個「漆剷」,輕力將可以剷得甩嘅舊油同灰剷走,
之後油一層「水司拿」"乸"實舊灰,
要美觀就用「平底漿」批返凹凸位,
再「沙紙」"省"平.
唔駛美觀可以跳過平底漿步驟,
直接油兩層「乳膠漆」就得.

$6買個「漆剷」,輕力將可以剷得甩嘅舊油同灰剷走,
之後油一層「水司拿」"乸"實舊灰,
要美觀就用「平底漿」 ...
denc 發表於 2019-10-5 17:09

用油司拿會好D,同埋唔巧油兩層乳膠漆,會又爆裂過,1層巧喇

圖中係30年歷史公屋牆身,淨係想問吓各位網友如何用最簡單方法片走晒飛出黎一塊塊既野,再油返油上去
不求 ...
jefflui 發表於 2019-10-5 01:44

我屋企嗰塊都係咁樣。
係咪用乳膠膝都難逃呢啲命運?

想好剷D既話,先油浸化白水等半個鐘後再剷

想好剷D既話,先油浸化白水等半個鐘後再剷
活力寶蹄 發表於 2019-10-5 23:40

樓主同師兄你唔通有
十冤九仇 ...
叫佢用化白水
仲話要等多半粒鐘 ...
到時真係底灰都起埋
冇幾皮嘢真係收唔到科 ...

樓主同師兄你唔通有
十冤九仇 ...
叫佢用化白水
仲話要等多半粒鐘 ...
到時真係底灰都起埋
冇幾皮 ...
naomi 發表於 2019-10-6 00:41

會唔會底灰都起埋呀,我做咁多次都未試過,你手工唔好另計
就算要批個個底,公屋個牆身仲話要幾皮野收科,你唔多似識喎,定你平時一向出價咁狼?

化白水,乾左剷油

買立邦底油,乾左,可油油

via HKEPC Reader for Android

用油司拿會好D,同埋唔巧油兩層乳膠漆,會又爆裂過,1層巧喇
bananya 發表於 2019-10-5 20:54

水司拿易做,DlY未必識開油司拿,
另外舊牆有色,一層乳膠漆遮唔到啦......