[操作疑難] 萬用錶測試220V交流電 頻率檔位 跳掣疑問

萬用錶測試220V交流電 頻率檔位 跳掣疑問

大家好,想請教下...各位師兄

傻瓜一名 純粹好奇...
已知香港AC~220V 50Hz
而最近買左部 UT89XD 萬用錶

入邊有個頻率檔位 話 可以試到 頻率 (Hz) 手痕試下
https://drive.google.com/file/d/ ... 6SVR56tMODjtpc/view
但事後玩完隻萬用錶,屋企跳左掣先發現
去左睇 說明書部份(9.7) 提到,原來隻錶 唔可以試高於DC 60V/AC 30V 既電壓
話會有安全問題....但說明書(9.2) 部份 又提到,可以測試交流電既 電壓頻率?
咁試法,係咪會對萬用錶入面造成傷害呢? 而有D咩安全問題呢??
另外 ,說明書10.9提到既 過載保護係咩黎 600V-PTC?

昨日既測試
測試一:萬用錶 頻率(Hz)檔位 紅筆督13A SOCKET ,火線 黑筆督  青線  (測到50Hz數值 冇跳掣)
測試二:萬用錶 頻率檔位(Hz) 紅筆督13A SOCKET ,火線 黑筆督  水線  (屋企跳左63A RCCB 漏電掣)
跳掣原因:入既電流同出既 唔一樣(>=30mA) ,想了解下 ,測試二 過程中有漏電??
(已知試電壓 火督青=220V ,火督地=220V,過程中唔會跳漏電掣,但點解測試二 會造成跳掣呢?)

謝謝

望落後邊有2粒FUSE 應該都幾安全下

測火對水時, "高於DC 60V/AC 30V", 有varistor 保護(導通), 無燒錶, 但電流>30mA, 咪跳水氣掣囉.

原來所有UNI-T都咁低能, 測唔到220VAC, 61E 如是 :

連UNI-T皇牌71E都係:

我部古董Sanwa PC510, 度1000V都得:
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Hz/%檔係預人check低壓頻率,要check市電頻率,就要用AC 600V電壓檔,再按SEL制揀頻率功能

望落後邊有2粒FUSE 應該都幾安全下
kams1013 發表於 2019-10-5 16:27

如果你有多隻multimeter,你可以試下以下實驗就會明白
1)Meter A打去resistance檔,UT89XD打去AC voltage,Meter  A應該顯示大約去到20~60Mohm
2) Meter A打去resistance檔,UT89XD打去Hz檔,我估應該去到100K~1Mohm,所以有機會trip左

測火對水時, "高於DC 60V/AC 30V", 有varistor 保護(導通), 無燒錶, 但電流>30mA, 咪跳水氣掣囉.

原來所有 ...
jwong852 發表於 2019-10-5 16:48

多謝師兄回覆

但其實隻錶 轉去Hz檔 ,錶筆 督落火線同青線到,隻錶都有show到50Hz 既...
同埋只用 紅色錶筆 一支就咁 督落火線到都會出到50Hz
同埋我有網上睇過下,唔記得邊到睇過,,D人話其實測唔到 220V 既頻率....
BTW
遲下等屋企冇人時(驚又跳掣,麻煩)再試下用 AC檔 再  SEL 轉去Hz 測試下

THANKS

Hz/%檔係預人check低壓頻率,要check市電頻率,就要用AC 600V電壓檔,再按SEL制揀頻率功能 ...
wyhui5124 發表於 2019-10-5 16:54

好的,明白,等我遲下再研究...

咁其實佢AC 檔都有測Hz功能,,
但隻錶 設計又要整個Hz 檔出黎..,,其實係咪多餘

thanks

如果你有多隻multimeter,你可以試下以下實驗就會明白
1)Meter A打去resistance檔,UT89XD打去AC volt ...
raywan 發表於 2019-10-5 18:49

冇2隻錶

btw....師兄意思係轉去Hz檔 ohm數會低左,有冇得解釋下 當中原因呢

但有樣野都係唔明,,測試1 都係頻率檔到試,但冇跳,但測試2就跳左
測試一:萬用錶 頻率(Hz)檔位 紅筆督13A SOCKET ,火線 黑筆督  青線  (測到50Hz數值 冇跳掣)
測試二:萬用錶 頻率檔位(Hz) 紅筆督13A SOCKET ,火線 黑筆督  水線  (屋企跳左63A RCCB 漏電掣)

係個 interface 同 量程 問題,粒 ADC IC,當然唔可以直隊 1000V 入去啦,實係有 potential divider 降壓先。但如果你又插啲 1V, 2V line level 嘢入去,又話隻錶屎,太細電壓數唔到頻率!咪比個直度嘅 Hz 檔你,但唔可以太高電壓囉!

好的,明白,等我遲下再研究...

咁其實佢AC 檔都有測Hz功能,,
但隻錶 設計又要整個Hz 檔出黎..,,其實係 ...
kams1013 發表於 2019-10-5 19:24

唔係多餘,實際係兩種"頻率測量"功能

你睇吓user manual,就會發覺當用ACV度頻率時,只可以去到1kHz;而專用頻率檔係可以去到10MHz,兼且可以度埋duty cycle。

即係專用頻率檔係for small signal measurement,而ACV/ACA檔內的頻率功能係for power measurement。