[教學] 睿登RD6006 可調電源[手把手]

https://youtu.be/v5QZnM7oVmA
這個穩壓器沒有成品出售,只能自己diy組裝,面板十分美觀,功率達到360W (60V 6A) 輸出且可以接駁電腦,價格亦不貴

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

請問:用48V電源都可以出倒60V輸出

這個穩壓器沒有成品出售,只能自己diy組裝,面板十分美觀,功率達到360W (60V 6A) 輸出且可以接駁電腦,價格亦 ...
Offer 發表於 2019-10-6 15:33

今次部 RD6006 降壓模組 (可調穩壓表頭) 設計得確係唔錯,睿登亦有聽用戶意見,改善左以往降壓模組既好多不足之處。

今次 RD6006 輸出精度亦比以往控制得好,實測恆流 CC / 恆壓 CV 精度都可以達到 0.1%,比規格上說的要好。

wyhui5124 發表於 2019-10-6 16:48

呢部只係降壓模組,有降無升

板主開機後講完沒有爆炸之後我就忍唔住笑左。
SORRY!
XDXD

如果你用不到60V那麼高用48V也可以,只不過最高也只能調到48V左右,, 但價格比60V平少少,相同功率輸出 的變壓器 如果要達到60V 會貴一點

板主係買60V型號,唔係48V

打錯字!

樣子的確不錯
但面板只有軟性開關
用2寸幾3寸LCD,唔整屏側的選單制好似差DD
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

板主開機後講完沒有爆炸之後我就忍唔住笑左。
SORRY!
XDXD
laubearhung 發表於 2019-10-6 17:39

如果 我手殘駁錯線 真係不幸出煙爆炸亦都可以紀錄到重要嘅時刻

賣牛店貨架有 60V 揀。
睿X 叫人調到 64V 先接去面板。

https://www.hkepc.com/forum/post ... page%3D1&page=1

Offer 版主:
點解輸入 13.12V 咁低嘅?
細風扇,嘈嗎?
請試下輸出低電壓大電流會熱嗎?紋波如何?
及試下 full load 60V 6A?
Thanks!