如何 Cut 短鋁型材外殼?

啲鋁型材外殼,對 DIYer 來說,通常只買一兩個,就無得訂造長度。
咁,買長咗,點樣可以完美咁切短佢呢?

有諗過手鋸/磨機/5cm 鋸齒cut碟嘅鋸床+靠山/... ,應該用鋸床會靚d。
(定係應該用無鋸齒鑽石鋼cut碟?)

請問有無師兄有經驗?
謝謝!

D 鋁型材   D 型鋁材   啲 鋁型材   

最重要係睇你手上有咩工具 鋁材既話 手上又無工具

最平就係買把手鋸 甚至乎只買鋸片都得

雖然我有 磨機 積梳 但鋸鋁材既話 我會選擇手鋸

放喺張櫈上面 下面放個垃圾桶 鋸完之後乾手淨腳

用磨既或積梳 鋸完後清潔既時間 多過鋸既時間幾倍 

一係出去後樓梯用充電工具cut 慳返清潔 

回覆 2# 別問我是誰

一樓提過嘅工具都有,手提"dremel 式"嘅打磨機都有,係無 jigsaw。
手鋸同jigsaw都好易鋸唔直,尤其是當個殼底面一件過,不能分體果d,分分鐘上面啱size,下面有偏差。
請問用手鋸有冇特別技巧?
Thanks!

有三匠 冇煩惱
三匠唔係好夠力要逐少逐少推
用磨砂片好難切割鋁片
鋁質就要用薄鋸片

鋒泰 超薄 鋸片
原來有寫係木工鋸片
但係我切割好多鋁質角 好正
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆  別問我是誰

一樓提過嘅工具都有,手提"dremel 式"嘅打磨機都有,係無 jigsaw。
手鋸同jigsaw都好易 ...
Joe_Black 發表於 2019-10-6 20:36

輕手慢鋸 拖拉時 用盡把鋸片既長度

回覆 5# 別問我是誰

明白,即係鋸齒貼住盒面平拉,
鋸完面,反轉個盒,再鋸另一面
謝謝提點

回覆  別問我是誰

明白,即係鋸齒貼住盒面平拉,
鋸完面,反轉個盒,再鋸另一面
謝謝提點 ...
Joe_Black 發表於 2019-10-6 23:40

用皺紋膠紙  圍住工件包一個圈

鋸果時貼住膠紙邊睇位及鋸 包唔會出界及斜

回覆 4# HK2046

其實木鋸片都鋸倒鋁,最多快蝕啲,冇專用碟咁靚

BTW, 塊7吋碟 唔係比三匠用下化?

回覆  HK2046

其實木鋸片都鋸倒鋁,最多快蝕啲,冇專用碟咁靚

BTW, 塊7吋碟 唔係比三匠用下化?  ...
pooh24680 發表於 2019-10-7 09:49

打錯字
大塊D容易畀你哋睇
比7吋嘅用的

回覆 9# HK2046

三匠真係幾好用
係台面細左啲

好似你咁整緊個大台要  

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊