香港五金舖一盒螺絲幾錢?

上次散買過廿支8號2吋鋼牙,佢收我$20.......

今次打算砌個櫃,至少要用六七十支,散買都幾甘,
所以想問有無師兄知一盒有幾多,大約要幾錢?THX.

樓主你砌咩框要用到 2寸螺絲呀?

一般砌櫃都係用 六分板 去砌、
常用既係 寸二8號螺絲、用寸半螺絲都好勉強了。

小弟以前見過比較好用既螺絲係、
石膏板鋪頭入要買既叫 CFD螺絲、但好似無不銹鋼的。

你想知一盒螺絲幾多少錢、
直接去五金鋪問就得啦、
裝修用既鋼牙螺絲、
常用既係 寸二、一寸。
也會有機會用寸半或六分、四分。
通常香港五金鋪買到既係 (扇牌) > 真名我唔知。

另外有種鋼牙螺絲、係叫咩 加硬...
新填地街以外既地方買螺絲、好多都係流流地、
買一盒返黎、會用到火都黎埋、
鬥木師傅仲會鬧你、去買d流野返黎。

深水埗鴨記果啲質量 OK ma?

我有時都會改裝自己電腦枱

枱底好多電線想裝個擋板

上次散買過廿支8號2吋鋼牙,佢收我$20.......

今次打算砌個櫃,至少要用六七十支,散買都幾甘,
所以想問有無 ...
denc 發表於 2019-10-8 03:24

我屋企以前開五金舖的,螺絲賣幾錢?我老豆會瞄一瞄個客個樣,斯文靚仔著西裝,走嚟買段幾多枝嘅,實斬到你一頸血!收你5蚊枝哩,幾枝已經夠買一盒!著件 T-shirt 牛記笠記,一盒盒買,平好多!

唔使諗搵我老豆報仇啦,佢未死,退咗休,執咗間鋪啫!唔使幫佢看鋪都係好事!

回覆 4# stephenwong

唔夠專業
以前樓下間5金舖係 要磅幾再劏
做戲做全套

BTW, 樓主2吋 1蚊唔算貴,鴨記好似都咁上下
買得幾十枝就淘把啦,都係嗰啲貨式

成盒買邊用得晒

樓主你砌咩框要用到 2寸螺絲呀?

一般砌櫃都係用 六分板 去砌、
常用既係 寸二8號螺絲、用寸半螺絲都好勉強 ...
mankowk 發表於 2019-10-8 05:37

屋企有齊4分至吋半,就係無2吋(得幾口......)
事源係砌櫃時有啲位用吋半都發現唔實,要用2吋先得,所以打算全用2吋.
(啲板係兩年前砌咗個大櫃,依家唔用柝返散改尺寸做兩個細櫃,可能放得耐掛......)

回覆  stephenwong

唔夠專業  
以前樓下間5金舖係 要磅幾再劏  
做戲做全套

BTW, 樓主2吋 1蚊 ...
pooh24680 發表於 2019-10-8 08:54

趕住用,淘唔切......

就係想知一盒有幾大盒同幾錢,
如果一盒都係得一二百支又唔係貴好多,
咁我無理由仲散買吖嘛.......

趕住用,淘唔切......

就係想知一盒有幾大盒同幾錢,
如果一盒都係得一二百支又唔係貴好多,
咁我無理由仲 ...
denc 發表於 2019-10-8 11:16

早個星期旺角買咗盒2寸8号鋼牙500支,因為一堆嘢買,冇留意,記得係100樓下。
師兄咩區,如果近可聯絡我私讓1~2百支

早個星期旺角買咗盒2寸8号鋼牙500支,因為一堆嘢買,冇留意,記得係100樓下。
師兄咩區,如果近可聯絡我 ...
edgeyim 發表於 2019-10-8 12:45

唔該師兄,已經買咗了,
啱啱去買2寸8號鋼牙500支$78(不鏽鋼要$195.....),
但買完開嚟睇發覺幼過用開嗰隻,
行返轉頭佢話我用開嗰隻係10號,
換咗盒2寸10號鋼牙250支$50(支數少咗,但反正用唔曬,仲好!)

唔使諗搵我老豆報仇啦,佢未死,退咗休,執咗間鋪啫!唔使幫佢看鋪都係好事!
stephenwong 發表於 2019-10-8 08:20

有祖業做五金都算唔錯呀,除非怕污糟想做文職就無辦法...