[操作疑難] [升降電壓]請問 DC 升同降 發熱量?

我家裡 DC 需要 5v / 9v / 12v / 24v / 48v (呢類電源消耗電器,都放在同一位置)。
現時正在用 MW LS 12v 10A,以升壓和降壓模組去供電(兩塊模組都係可調節),降壓模組分別處理 5v / 9v,升壓模組分別處理 24v,暫時未有48v的電器要用,現在5v / 9v / 12v / 24v,全部加起來總輸出係6A
室溫明顯比分開哂原來的火牛去供電,涼了很多,
如果我現時換一隻 48v 10A 降壓去處理 5v / 9v / 12v / 24v ,
其實同而家又升又降,穩定度及搵度有沒有變?

升壓模組,我用緊呢款。
分線,我用緊呢隻。
升壓及降壓,我早前用呢隻。

家居只有一組220VAC
要不同電壓當然升又好降又好最好是一步到位,升升降降有效能功耗等考慮!
穩定度及溫度要睇你的取材/loading, 想知做實驗吧
統一用一牛,有事就...

我有10幾個包括電池充電器,充電寶及其它設備都是用5,9,12,15,20V,1-4A 供電,之前特价時買了幾個60W PD電 ...
lau1900 發表於 2019-10-17 10:12

請問 Ching 能提供 LINK 嗎

回覆 1# 風十三
DC-DC converter效能唔會太差。反而AC-DC火牛假如沒有PFC, 效能大約只有45%, 所以如果想提高效能, 先要考慮買隻有PFC的AC-DC火牛。

回覆  風十三
DC-DC converter效能唔會太差。反而AC-DC火牛假如沒有PFC, 效能大約只有45%, 所以如果想提高 ...
vtrchan 發表於 17/10/2019 14:30

我早星期入咗隻洋垃圾,見佢新淨又平,所以想換走我本身隻 MW LC

PD 誘騙線?

【PD23.0转5525DC公头直流5.5*2.5PD/QC4诱骗触发转接充电线PDC003】
...
lau1900 發表於 2019-10-17 10:53

Ching請問有無呢件LINK
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我早星期入咗隻洋垃圾,見佢新淨又平,所以想換走我本身隻 MW LC
風十三 發表於 2019-10-17 15:26

我都有留意呢隻牛,引出正負極有指引,但貌似要插杜邦線跳針設定,但呢度就冇詳細解釋
怕買左唔識開啟DC輸出

Ching請問有無呢件LINK
kchouse 發表於 2019-10-17 15:49

358人仔,都唔平,逛個淘仔都唔見有人賣
齊齊比佢吊下胃口先
324W!超大功率的模块化快充——魔狐桌面充电器开箱