小米智能家居 +13A plug

小米沒有13A 英式遙控plug, 我買個其它公司(Zigbee版)的13A plug是否都可以控制到?

需要DIY? Thanks

估計唔得,原因係小米個apps無你嗰件嘢,你未必設定到你嗰件嘢同網關連線.

我自已燈掣用小米,13A插蘇用brennenstuhl嗰套搖控插座.

应用介绍

米家APP是你家里的智能硬件管理平台,不仅连接小米及生态链公司的智能产品,
同时也开放接入第三方智能硬件,还有精品生活电商及新鲜酷玩资讯,
为用户提供智能生活整体解决方案。你可以简单便捷地通过手机与智能硬件交互,
并实现智能硬件之间的互联互通。一键实现个性化定制的智能场景,
与家人朋友分享智能设备,在这里变得非常简单。
你与智能生活,只差一个米家APP的距离。

我諗佢話「第三方智能硬件」係指有佢認證嘅装置,
唔係乜都得!
如果你有玩過佢個米家apps,你會發現新增装置係要揀返佢圖片入面嘅装置,
如果佢個apps無你嗰件嘢,你設定唔到新增嗰件装置嗰喎!

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

69元就想辦法買就好
裡面就是esp8266

回復 1 #CoffeeCup

【插座英国英式英标香港开关面板多孔wifi智能小米天猫精灵遥控魔方印度巴基斯坦马来西亚新加坡】https://c.tb.cn/h.epIZkpu?sm=e9491f 點ゞ撃°鏈バ接,再选择瀏覽●噐○咑№亓;或椱ァ製这句话$fqO4YqX2H7f$后咑閞????綯℡寳????

可以嗎?

via HKEPC Reader for Android

回復 CoffeeCup

【插座英国英式英标香港开关面板多孔wifi智能小米天猫精灵遥控魔方印度巴基斯坦马来西亚新 ...
fred2088 發表於 2019-10-19 13:14

你介紹呢隻,賬鬼話米家app不可以控制
只可以喺小愛同學控制

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

用小愛同學控制o既意思係用語音控制,係米家app係無得直接控制,例如將個插座改名做"A",你就可以叫小愛同學打開A或關閉A

用小愛同學控制o既意思係用語音控制,係米家app係無得直接控制,例如將個插座改名做"A",你就可以叫小愛同 ...
ppkkfg 發表於 2019-10-24 13:29

佢嘅意思我估係,淨係用app控制唔到
一定要加個網關(小愛xxxx)

我估佢既意思係要用小愛同學用語言控制