牆壁開始剷油,但唔肯定呢幾層係咩

1)係捲起嘅一層油,明顯乳膠性強,用手都搣到一大塊出嚟

2)呢層係唔係幾層乳膠漆嘅其中一層?定係已經係咩灰?使唔使剷?

3)個別地方見到再入面灰色呢層,又係咩嚟?應該點處理?係唔係要搵補牆寶填下?

工具如下:

唔該晒!

2係灰,見圖中部份都卜起左,建議都要剷走再批灰
3係石屎面?石膏板面?油牆就見到呢層就停手剷了.

正路用化白水油一次,等一陣,剷走層雨膠漆就可以翻油油了.

2係灰,見圖中部份都卜起左,建議都要剷走再批灰
3係石屎面?石膏板面?油牆就見到呢層就停手剷了. ...
hkbenli 發表於 2019-10-19 16:01

層灰都好薄下喎,要鏟埋佢?咁埋成幅牆都要剷晒油加灰?要咩白水溶咗啲油?好大工程呀!

灰色地方應該唔係石屎,用鏟刮下佢會有灰甩出嚟

本來諗住剷咗捲起咗嘅油嘅部份,紗紙磨返平啲油同灰之間嘅邊位,再成幅牆油一兩層乳膠漆就收工。。

層灰都好薄下喎,要鏟埋佢?咁埋成幅牆都要剷晒油加灰?要咩白水溶咗啲油?好大工程呀!

灰色地方應該唔 ...
cap 發表於 2019-10-19 16:09

簡單就剷走圖1算,再翻油油.
大力剷走左的灰就簡單補下先油.
化白水---幫助剷走乳膠漆的有機溶劑,對人體有害,可以唔用就唔好用,但真係好好用,有時油完化白水,唔駛點剷走乳膠漆,或者好易剷走乳膠漆

白化水,小心會化埋D灰
bananya 發表於 2019-10-19 16:35

已經太遲,用完化白水所有嘢都變得好鬆軟,好容易剷入灰,個效果同乾搣/剷有段距離,後者剷完好乾淨平滑,不過係需要多啲時間心機。。。

聽日繼續

剷牆 好有心機咁大工程

先生埋嚟介紹返
牆面打磨機
出咗幾耐呀 我未見過
牆壁就有信心磨得夠平

https://detail.tmall.com/item.ht ... 9g&app=firefox#

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

加咗化白水剷牆似乎無可避免咁剷咗層灰走。。因為太濕

而家係唔係冇回頭路?要徹底剷晒所有牆灰直至石屎?

之後又要掃防潮底油又要線牆灰最後再上兩層乳膠漆?