[操作疑難] Roca 換龍頭制芯

Roca 廚房龍頭制芯溜水, 己打開黃色位置, 用六角匙鬆咗螺絲, 但都係打唔開, 想問問有咩方法? 謝謝
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

用膠鎚仔向上打...因為好實

螺絲鬆夠是一定可用力向上拔出的!

螺絲鬆夠是一定可用力向上拔出的!
hon829 發表於 2019-10-23 11:50

螺絲已經鬆哂, 仲跌左係裡面
用電筒照過, 已經見到裡面係白色(應該係制芯黎), 就係唔知仲有冇其他野扣住

向前後左右搖,一路搖一路向上拉。

via HKEPC Reader for Android

向前後左右搖,一路搖一路向上拉。

via HKEPC Reader for Android
skyfall 發表於 2019-10-23 12:11

好, 今晚又試下, 謝謝

怎樣打開花灑水龍頭 圖解教學 092017

怎樣打開花灑水龍頭 圖解教學 092017
HK2046 發表於 2019-10-23 14:18

就係STEP 3 去STEP 4 KICK 住左, 點都攞唔到個把手出黎. 今晚再試試

就係STEP 3 去STEP 4 KICK 住左, 點都攞唔到個把手出黎. 今晚再試試
hkbenben 發表於 2019-10-23 14:52

STEP 3 去STEP 4 KICK
------------------------

如圖片一樣
張粒機米螺絲 退曬出嚟
日子久了可能鈣化會好硬
把水龍頭開關向上一拍
就會甩不用怕
這部分是有配件賣的我也買過

西班牙賽道閥芯 水龍頭配件混水閥 冷熱廚房面盆開關陶瓷花灑通用-tmall.com天貓
https://detail.tmall.com/item.ht ... skuId=3454191150816

Roca 廚房龍頭制芯溜水, 己打開黃色位置, 用六角匙鬆咗螺絲, 但都係打唔開, 想問問有咩方法? 謝謝
...
hkbenben 發表於 2019-10-23 11:14

呢個我早排都拆過,
鬆曬螺絲,都係甩唔出嚟。
可能日子耐咗,即實喺度。
係要用暴力,敲打出嚟。
拆出嚟之後肢解
下圖。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)