分體式冷氣,請問。。。

室內機 和 室外機 安裝喉是否要最少 10呎距離? 否則會出現壓力問題整壞部機!

好似是跟震動、噪音有關

室內機 和 室外機 安裝喉是否要最少 10呎距離? 否則會出現壓力問題整壞部機! ...
Midas 發表於 2019-10-25 09:52 PM

我部機只有不足兩呎距離

我都喺聽 裝冷氣師傅講,唔知堅定唔堅

查過鬼佬網,話越短越好!物理  

聽都未聽過要十呎
咁而家啲窗口一匹分體機點算 相信距離只有三尺

回覆 6# HK2046

我就聽過兩個人講,兩個都喺冷氣師傅,一個話 香港法例要求要至少7呎,一個話壓力問題要 10呎。

回覆  HK2046

我就聽過兩個人講,兩個都喺冷氣師傅,一個話 香港法例要求要至少7呎,一個話壓力問題要 10 ...
Midas 發表於 2019-10-26 00:55

兩個"冷氣師傅"都好可疑,我覺得只係揾藉口收多啲。如果真係有法例或壓力要求最短距離,EMSD宣傳或行貨安裝指引理應會講,但兩樣都未見過,而且兩個要求唔一致。

回覆  HK2046

我就聽過兩個人講,兩個都喺冷氣師傅,一個話 香港法例要求要至少7呎,一個話壓力問題要 10 ...
Midas 發表於 26-10-2019 01:55

法例方面要去請救律師
壓力方面大概是妳聽錯, 她可能是説妳那台壓力不夠, 最遠只能夠去10尺或者10公尺

法例方面要去請救律師
壓力方面大概是妳聽錯, 她可能是説妳那台壓力不夠, 最遠只能夠去10尺或者10公尺 ...
月鏡十夜 發表於 2019-10-26 02:13

我冇聽錯,因為我繼續問佢壓力問題。佢回答我話室外機太靠近室內機,壓縮機壓力太大 部機會好快壞。佢再強調第一個師傅同我講嘅嘢冇錯,我先嚟這裏問高手。