[操作疑難] 電視音量, 光度, 原設定是 0-100級, 每1級調整.

找代用, 原生電視配的遙控器上, 制好細, 行佢又好密.

想問問, 其實有沒方法可以DIY電視遙控器?

原生電視機LG配的遙控器上, 制好細, 行佢又好密. 但就唔知出面的代用怎樣?
如見到代用個D, 遙控器大小小, 制又大小小, 同好好禁, 但唔同對應電視機牌子, 還可以用嗎?

電視音量, 光度, 原設定是 0-100級, 每1級調整. 有沒方法可以改1/5級, 每20級調整這樣.?

我用小米手機,內置紅外線,全屋電器都控制哂 d制比原裝大好多

via HKEPC Reader for Android

用可學習的遙控,都係一舊水左右。

用可學習的遙控,都係一舊水左右。

jwong852 發表於 2019-11-3 20:45

大半年前我響淘仔買過https://item.taobao.com/item.htm?id=38621882540(即係比14人仔就直送到本地自提點) ,用到今時今日暫時叫做ok啦,不過佢寄比我個隻係 有齊model、logo、彩盒、說明書嘅舊款視貝貨尾…,唔知賣晒個水之後d"翻上翻"有冇偷料lu…

是, 就是這的, 我看看.
另外, 電視音量, 光度, 原設定是 0-100級, 每1級調整. 有沒方法可以改1/5級, 每20級調整這樣.
看上每1級調整, 分別不大.

是, 就是這的, 我看看.
另外, 電視音量, 光度, 原設定是 0-100級, 每1級調整. 有沒方法可以改1/5級, 每20 ...
keeauu9 發表於 2019-11-3 21:55

按一下制,跳一格?
有冇試過長按嗰個掣?
係咪一路飆升上去?

會. 長按就自動飆升飆降. 但總是直接D, 1/10, 1/5, 1/4, 這樣最好. 要改這設定, 算不算要大改先得?

相信重編程式係可以的,但不設實際,所以從來都無咁嘅設計。

LG新舊電視遙控基本上係通用嘅
去鴨記買隻大嘅就得

如果要埋smarttv果d掣就買隻chunghop lg專用嘅代用remote, 不過我覺得手感冇原裝咁好

找代用, 原生電視配的遙控器上, 制好細, 行佢又好密.

想問問, 其實有沒方法可以DIY電視遙控器?

原生電視 ...
keeauu9 發表於 2019-11-3 20:22

#1 你個隻係咩LG 搖控,..我送隻比你