我想問冷氣機隔塵網拆開後, 見到散熱排好污遭, 係唔係都可以用coil水洗架?
PowerShot 發表於 2020-1-14 01:06

冷凍同散熱排可以用coil水洗, 用刷刷乾淨後, 再用水沖乾淨, 留意唔好整濕電子零件.

洗得乾乾淨淨, 風乾後開機
ANWKLO 發表於 2020-1-13 18:45

以為你洗得咁辛苦,開機果下啪一聲燒咗~

以為你洗得咁辛苦,開機果下啪一聲燒咗~
morris 發表於 2020-1-14 09:59

冇事, 開行風扇吹乾先開機

謝謝師兄分享, 我部機用咗十年以上未清冼過......今個星期六會”的起心肝“攞出來洗

謝謝師兄分享, 我部機用咗十年以上未清冼過......今個星期六會”的起心肝“攞出來洗 ...
andy323 發表於 2020-1-14 11:08

十年以上未清冼過應該幾污衊, 可以用保鮮紙包好電子零件以免弄濕, 洗完分享一下

十年以上未清冼過應該幾污衊, 可以用保鮮紙包好電子零件以免弄濕, 洗完分享一下 ...
ANWKLO 發表於 2020-1-14 11:16 AM

OK, 好提議, 多謝

想請教下粒濕度感應器可以點清洗呢?事関我覺得個濕度顯示好似唔多準(P.s.我都係三菱)

想請教下粒濕度感應器可以點清洗呢?事関我覺得個濕度顯示好似唔多準(P.s.我都係三菱) ...
fkjohnny 發表於 2020-1-14 20:05

冇洗到濕度感應器, 只是唔小心整濕左

用CRC 清潔劑噴一下

易拆開清洗嗎?我都係呢部, 個filter 說明書有講可以用手洗

我平時都有洗冷氣機,都係用支清潔劑噴下fan coil,過一陣就用噴水壺勁噴水入部機度,見到好多dust+水由去水口講byebye
好處係好快洗完部機,咩鏍絲都唔係拆,可以回復到20~30%新機performance
壞處係永遠都有O的位洗唔乾淨,例如風扇葉片好難先洗得乾淨