問左1間全包要8千幾。。。唐6樓。
2000092 發表於 2020-1-18 22:07

有冇電梯上6樓?

依兩年消防查「舊樓」查得好密,
屋企木門要換防火門,
鐵閘如果係推出會阻路就要拆,
屋企有後門嘅唔可以封死 ...
denc 發表於 2020-1-22 15:19

唔一定係消防查, 過住好多收樓公司, 會轉搵人(顧問公司)去你棟大廈詳細影相(因舊樓好多野都唔合規格), 多數都要跟進, 跟手就報屋宇署俾佢地出命令

我自己屋企就因為與屋宇處的圖則不符, 試過搬埋消防出黎做籍口(每件的巡查)都無用

唔一定係消防查, 過住好多收樓公司, 會轉搵人(顧問公司)去你棟大廈詳細影相(因舊樓好多野都唔合規格), 多 ...
locar 發表於 2020-1-22 16:11

被收樓公司玩 ?  最後賣左樓咪 ?

屋宇署d"調查工作
外判曬畀人做
逐單計錢
非常勤力
可以留意下, 早上行過啲舊區
你會發覺到有啲年青男女
攬住部相機周圍影
仲會上埋樓
你唔好以為係街拍 .

點解住家都要安防火門 ?  走火梯無門 ? 防火門唔係要有玻璃窗仔, 防煙條, 防火閘 ? 唔換門框都可以嗎 ?  ...
威化餅 發表於 2020-1-21 18:11

你間屋都會有機會火燭
唔好畀佢燒出街
淨係燒你自己
所以唔係要用防火門囉 !

講緊屋企大門? 咁如果買二手樓跟手換大門未一定死? 出邊賣果啲大門應該唔會有証書喎... 同埋佢地點樣一眼就知你度門係咪防火門?

被收樓公司玩 ?  最後賣左樓咪 ?
hk9033 發表於 2020-1-22 19:46

無賣, 但都拖左幾年, 又搵區議員, 展轉左幾輪都係要執行個命令

樓主只講一句"比屋宇署落令要裝返隻防火門", 但完全講唔到整個事件出嚟..
先要清楚說明..
1. 所指嘅"門", 是所屬樓層走火梯的防烟門? 還是所屬單位的大門?
2. 所指嘅"裝返隻防火門", 是原本位置的防火門巳被拆除或巳被改動? 還是原本的防火門有損壞須維修?

先要搞清楚以上問題才能對症下藥.

防火門同防煙門係兩樣野嗎 ? 後樓梯走火梯果 d 就係防煙門, 屋企大門就係防火門, 防煙門可防煙但不防火, 防火門防火但不防煙, 對嗎 ... ?!