回覆 20# hon829

同感,買件工具唔難,但十年都未必用到一次。

之前我個都係不斷流滾水,後來淘寶買個換咗佢,從此就一天都光曬,原來呢個零件都可能會耗損的,香港搵師傅換600至800,自己換50蚊。
我都係喺呢度睇啲師兄教點樣更換,原來真係好簡單,同扭螺絲一樣!

via HKEPC Reader for Android

唔知自己換程序係點. 謝謝

唔知自己換程序係點. 謝謝
oystercake 發表於 2020-1-22 13:31

新爐自己換野,會唔會冇左保養 ?

隻爐都用左好多年, 近年一冬天開大溫度就會漏水.

樓主試下唔好扭盡三粒,二粒半或二粒試下有無改善。
ghost2377 發表於 2020-1-21 22:54

扭盡三粒意思係邊到扭呢?

回覆  PowerShot

試下鬆咗個螺絲包返十圈八圈水喉膠布然後上返緊佢
t9097 發表於 2020-1-22 03:09

我會今晚番去試下攪唔攪到

我已前公司同屋企都用過高壓爐,屋企放假天花入面,冇駁你呢條喉,有日屎勿㾗換左個按摩 ...
kswong8d 發表於 2020-1-22 11:19

花洒係之前隻德國佬時用緊, 有無漏水唔知, 因為有條喉直駁去水管.  宜家佢就係駁位邊漏水出黎

先將PTV放水,冲洗清閥內汙漬試試
diputs 發表於 2020-1-22 09:52

OK, 我會試下.  要唔要煲好熱水先放水? 還是隨時可以放?

之前我個都係不斷流滾水,後來淘寶買個換咗佢,從此就一天都光曬,原來呢個零件都可能會耗損的,香港搵師傅 ...
markmak33 發表於 2020-1-22 13:14

電寶網頁Q&A:

為什麼熱水器旁邊T字形
那個裝置會有水漏出來?

此裝置為壓力及溫度感應排放閥 (簡稱 PTV),如用水加熱超出10Bar或水溫加熱超出90℃,壓力及溫度感應排放閥便會自動打開並把過熱的用水排出保障熱水器內膽壓力正常及安全。

-----------------------------------------------------------------------------------------

我個排氣閥都係隔2, 3日就漏水出黎, 會係個層架上漬左灘水