一牆之隔 , 當然係係幅牆度開個孔 , 直接將線穿過去
如果房個邊只係放部機係度唔會用的話 , 連 KVM 都可以節省掉

hdmi , USB (Keyboard / Mouse receiver) , LAN cable 通通直接穿晒出廳

看戲,買部幾百元盒子就可以啦

使唔使出到4K HDR先? 要的話買條HDMI 2.0長線仲貴過買支 FireTV stick 4K
唔使4K就更加求其一個盒仔都得啦, miracast 唔好買啦, FireTV 有埋, 價錢又差唔多

感謝回覆,

我想咁做原因:

1) 睇netflix,可以用電腦app加速播。
2) 我想係廳打電腦game
3) 仲有用電視處理工作上既東西亦有其他便利,不詳列了.

鑽牆好,拉線好,呢個唔係問題,我想知既係

1)用wifi /乜乜cast,會對使用keyborad mouse有延遲而影響打機體驗?
2) 切換(聲、畫、keyboard/mouse)要方便,因為我仍會係客房用電腦工作。

與此同時等我又了解下KVM先

一牆之隔 , 當然係係幅牆度開個孔 , 直接將線穿過去
如果房個邊只係放部機係度唔會用的話 , 連 KVM 都可以 ...
觀星是答案 發表於 2020-1-24 11:47

其實都唔易開孔,主力牆。要拉我估都係地下走線。

拉線似乎係最直接了當既做法。

感謝回覆,

我想咁做原因:

1) 睇netflix,可以用電腦app加速播。
2) 我想係廳打電腦game
3) 仲有用電視 ...
poppop8 發表於 2020-1-24 13:08

打機一定唔經wifi/cast,一定係線
我情況同你一樣,一牆之隔最好係開窿,
不過我係主機放廳,
廳:駁電視,藍牙鍵盤滑鼠
房:電腦mon,有線鍵盤滑鼠,喇叭

廳就主打大螢幕;  可以大家睇戲/打機用
房就主打靚mon,靚喇叭,高私隱度;  聽歌/上網/打機用,而主機放廳唔使嘈住晒

如果用xbox手制可同時支援藍牙同有線,方便轉換地點
平時set display卡去決定用邊個mon出畫面

真係有lan線router連住部腦同電視~有乜方法mirror去電視呢? 唔行wifi

真係有lan線router連住部腦同電視~有乜方法mirror去電視呢? 唔行wifi
hongkongiron 發表於 2020-1-24 14:08

Chromecast Ultra 有RJ45 socket for 100M Lan to router及支持4K HDR, Mac, Windows, Android都cast到screen去電視

回覆 14# poppop8

除左kvm外冇乜方法可以符合你要求,買個有hdmi 的kvm, 房到廳拉3條線(keybroad, mouse &hdmi) keybroad mouse或者可以共用一條usb 線

我已諗到了,其實唔複雜。

照拉一條hdmi入電視,再拉多一個usb頭,廳外買多一組無線keyboard mouse就得。

咁我要出廳用就轉input,然後出廳用另一組keyboard mouse。

乜野chromecast ,wifi,kvm都唔洗搞,應該係咁