邊度買到木板?

整四隻大小相同既儲物箱加起來長闊高係0.9x0.7x0.4,要以下木材
0.95*0.75x0.02兩塊
0.95*0.5x0.02四塊
0.75*0.5x0.02四塊
新西蘭松木直拼板單面無節2.4x1.2x0.02淘寶問過價要360港幣,買兩塊夠用,運到集運倉要120,集運送上樓運費係60公斤*5,總共要1140左右,抵唔抵?
香港買上埋樓要幾錢?

整四隻大小相同既儲物箱加起來長闊高係0.9x0.7x0.4,要以下木材
0.95*0.75x0.02兩塊
0.95*0.5x0.02四塊
0.75 ...
臘腸狗 發表於 2020-3-7 09:30

咦...香港買木板,唔係用開英制咩?
乜現在已經識用十進制喇?

回覆 2# edd

黃河有松木拼板?大約幾錢?

咦...香港買木板,唔係用開英制咩?
乜現在已經識用十進制喇? ...
1個閒人 發表於 2020-3-7 12:15

師兄 其實原材料已經是公制,
         方便老師父工作而用英制叫法,
          同你用1號、4號、6號板都得!

其實好多材料已是公制生產,但仍是英制叫法, 4x8尺板 生產標示 1220mmx2440mm,買 1/8"(1分)鑽咀,其實係 ...
edd 發表於 2020-3-8 19:25

如果買一分鑽咀俾3mm,係呃你唔識野,一分就一分,3mm就3mm,買黃金俾K金你收唔收貨丫?
公英制鑽咀,清清楚楚分開。
另外,如果唔係仲重視英制,直接生產1200x2400就好了,何必多20,40去跟英制差不多