[操作疑難] 抽濕機濕度感測器

抽濕機濕度顯示停留係30度不變, 抽濕機仍然可以運作, 抽濕無問題, 只是無顯示正確濕度有的唔方便, 用CRC清潔完唔得, 請問是什麼問題?

型號 Mitsubishi MJ-E22WX

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

相對濕度顯示係由濕度sensor傳入MCU計算出來的,一般呢類sensor包含溫度sensor同濕度sensor,因為相對濕度係同溫度有關。

塊sensor板應該有一個溫度sensor+一個濕度sensor,多數都係溫度sensor(thermistor) 出問題,但冇線路圖就唔知係幾多ohm,咩參數等等

可以用他錶他吓紅/橙各一對嘅ohm數,睇吓點

相對濕度顯示係由濕度sensor傳入MCU計算出來的,一般呢類sensor包含溫度sensor同濕度sensor,因為相對濕度係 ...
wyhui5124 發表於 2020-3-31 20:36

右上角白色膠盒內面係個濕度sensor, 那麼右下角個粒應該是溫度sensor  因為部抽濕機日日要用, 現在已經安裝盒返好, 如果"用他錶他吓紅/橙各一對嘅ohm數", 什麼因數值先正常?  

直接淘呢個溫濕度感測器換是否可以?
https://world.taobao.com/item/37515181435.htm?spm=a21wu.10013406-tw.0.0.4b506c6cwDXuj8

右上角白色膠盒內面係個濕度sensor, 那麼右下角個粒應該是溫度sensor  因為部抽濕機日日要用, 現在已 ...
ANWKLO 發表於 2020-3-31 21:10

睇樣TH1就係Thermistor,溫度sensor,有好多唔同ohm數同唔同曲線揀,比較多用係10K ohm(25度),但唔保證一定係10K,而曲線參數就有好幾款,唔清楚係邊款先啱

淘的話,唔知啱唔啱用

同我部機一樣型號,一樣壞法!(長期顯示RH30%)
我遲D都要拆機修理, 你先查吓個sensor型號,有就淘番粒。
查唔到型號,就用示波器睇吓波型,似唔似DHT11, 或DHT21.

via HKEPC Reader for Android

睇樣TH1就係Thermistor,溫度sensor,有好多唔同ohm數同唔同曲線揀,比較多用係10K ohm(25度),但唔保證 ...
wyhui5124 發表於 2020-3-31 21:29

如果唔啱會否燒還是測唔到溫濕度

同我部機一樣型號,一樣壞法!(長期顯示RH30%)
我遲D都要拆機修理, 你先查吓個sensor型號,有就淘番粒。
...
jwong852 發表於 2020-3-31 21:45

知唔知道4條線如何對應返新買的濕溫度感測器
1. 電源 ( 可以用他錶)
2. 濕度
3. GND
4. 溫度

如果唔啱會否燒還是測唔到溫濕度
ANWKLO 發表於 2020-4-1 08:45

我冇線路圖,唔可以答你"一定"唔會,就算service manual都冇線路圖,但一般設計都係低壓入MCU讀個電壓計算出黎,只可以話一般係唔會燒,參數唔啱的話,可能讀數同實際有出入

睇相個濕度sensor係resistive type,可以用他錶度吓幾多ohm
https://www.indiamart.com/prodde ... or-19981942091.html

都係嗰句,度咗溫度sensor個ohm數先喇

知唔知道4條線如何對應返新買的濕溫度感測器
1. 電源 ( 可以用他錶)
2. 濕度
3. GND
4. 溫度

...
ANWKLO 發表於 2020-4-1 08:55

TB嗰款係有源,唔啱你用,你嗰塊板係淨sensor only,分兩對,紅色線係溫度,橙色線係濕度

我冇線路圖,唔可以答你"一定"唔會,就算service manual都冇線路圖,但一般設計都係低壓入MCU讀個電壓 ...
wyhui5124 發表於 2020-4-1 09:20

唔該師兄詳細解釋

明白, 遲的有空先用他錶度吓幾多ohm