[操作疑難] 風扇摩打發熱與電容有關嗎?(攪唔掂)

開風扇五分鐘左右自動停, 摩打有點發熱都算燙手但未至於燒傷, 隔一段時間之後又自動開返, 沒有變慢, 打開個摩打之後看好像不是摩打的問題, 用手去轉軸心都很暢順, 亦沒有積塵之類:
摩打是這個型號 "YYHS-130"
電容是這個型號 "CBB61"
請問這是電容問題嗎?
換電容就可以?

CBB61係電容類形,唔係形號。

開風扇五分鐘左右自動停, 摩打有點發熱都算燙手但未至於燒傷, 隔一段時間之後又自動開返, 沒有變慢, 打開個 ...
artis 發表於 2020-4-24 23:11

已經換過電容但情況一樣,求教!

風扇摩打發高熱
主要係杯士 (啤令) 磨蝕左
落油可以頂著再用一段時間
除非換個新杯士,否則遲早都要更換新風扇
買新風扇唔好貪平
一定揀大牌子 KDK, Panasonic, 三菱等等......
杯士比大陸平價牌子耐用得多了  

https://www.hkepc.com/forum/view ... p;extra=&page=2

.

自己換啤令難唔難?

自己換啤令難唔難?
artis 發表於 2020-5-15 22:29

換啤令唔難,只要用小小暴力把舊啤令從軸心打出來再套上新啤令便可,但軸心轉動暢順換啤令解決唔到問題。
關於風扇摩打發熱問題,有些只會發微熱,有些會盪手的,這應該是設計問題,只要不燒摩打問題不大,至於風扇自動關閉後隔一段時間後又重開,相信是線路問題居多。

via HKEPC Reader for Android

自己換啤令難唔難?
artis 發表於 2020-5-15 22:29

好難 我整唔到

首先你要專程去旺角
買一粒啤呤同杯士 一樣大小
睇原來個鐵殼位 先容易夾得緊 安裝成功

自說自話都不知咩樣/咩狀態, 唯有閣下自理

平嘢冇啤令, 得條鐵在鉄圈內磨
只有加油