虹吸式水箱要換膠膜

虹吸式水箱拉水時唔暢順, 要換膠膜。
請問紅圈的組件是否就咁擰開就得? 個膠六角環成 55mm 濶冇咁大工具。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

冇咁大工具就要買了 買把鶴咀鉗就得

如果你係膠水箱 或考慮換這款 頂按去水

按制只需用小小力 小朋友或老人家最適合

香港買 最平都係一舊水左右 周圍既五金舖都買到

鶴咀鉗
大嗰把大概五年前買45蚊

用普通鉗反轉,用揸手那邊....慢慢扭

一定要慢, 留心鉗嘴,怕滑牙鉗到肉
扭開過幾次 膠六角....換過幾次膠片

回覆 2# 別問我是誰
買咗按頂去水 70蚊, 鉗 89蚊。 多謝各位指導。

回覆  別問我是誰
珠海榮 發表於 2020-5-30 18:47

你仲欠一個拎梳 (開孔器)  喺水箱頂開窿裝按鈕

拎梳 (開孔器)  應該係 38MM 度唔到或唔肯定 可以攞埋去五金舖配

我覺得 鶴咀鉗比較多用途啲

裝完呢個頂按去水 我諗全家人都讚你 

回覆  別問我是誰
珠海榮 發表於 2020-5-30 18:47

不是十九蚊嗎 ... ?!

不是十九蚊嗎 ... ?!
威化餅 發表於 2020-5-30 19:58

你估淘寶買咩  ¥16.80

回覆 7# 威化餅

問第一間五金舗個老細一聴到虹吸式水箱, 我自己想換頂按去水, 即刻
黒哂口面咁講我唔知, 同佢講多句都無謂。 第二間對老父妻就好有心機咁問
同介紹, 教哂點裝。 見有需要咪多D幫襯, 而且一百幾拾。

本來用 $3 file膠 搞掂 , 可頂over 6年      
而家$150都未完工 ,