[操作疑難] 樓上漏水

樓上漏水已經幾年

搵管理處就彈比食環
五年前試過色水
應該係牆漏唔係地台,試唔到
樓上自稱做裝修話唔關佢事
之後樓上話整左
就無人肯幫你跟

前年再報漏水
上面住戶就話你報食環佢先會理
管理處當然彈比食環
之後又係話整左
又係不了了之Close case

今日見天花都Pop埋
一摸非常濕
有咩方法令樓上整

Upload 上網頁變左色,
反而睇得更清楚
有一大達水控

比錢揾公証行証明係樓上問題再上法庭~~~~跟據前前屋宇署署長案例~~~十多年先有成果~~~~

偏方~~~打針止水~~~但冇乜用~

食環廢架 直接告佢啦

食環廢架  直接告佢啦
Tom_jerry 發表於 2020-5-31 12:59

有錢玩訴訟
不如免費幫佢裝修加防水層

小弟過來人, 去食理署>滲水投訴調查聯合辦事處

樓上唔跟,唔攪,就去小額錢債告佢. 手續好簡單又好平. (唔到佢唔整)
叫佢賠償天花損失,師父費用等等等.金額.
小額錢債出庭,樓上一定要出席,佢唔出席就輸梗. (其實佢點都輸)

師兄有無買家居保險?有既去 claim保險公司,佢地會去查。

我上次無找公証行,因為我出封信比樓上.

大致上寫低>
本人找測量師公証行檢驗.還原本人單位天花裝修事宜,師父執漏費用等等
必定由漏水單位持有人支付有關龐貴費用和一切開支,如有關人仕還不儘快處理
或不承認有關漏水費用,本人定必到小額錢債追討一切費用.

寄掛號. 及攝去佢單位信箱. 一切收據等等保留.到時比小額錢債官去睇.
(掛號收據呢D)
所有野做足. 到時去小額交FORM時比哂佢睇.

個陣我報埋水務署,話佢浪費食水. (水務署唔做唔得)
跟著食環就係污水處理不當.

睇下佢煩定你煩.佢唔攪就停佢食水.

上網大把呢D.

https://www.house730.com/news/391.html

個陣我報埋水務署,話佢浪費食水. (水務署唔做唔得)
跟著食環就係污水處理不當.

睇下佢煩定你煩.佢唔攪就停 ...
dannyu 發表於 2020-5-31 13:42

謝謝ching深入講解過程
研究下先   

師兄有無買家居保險?有既去 claim保險公司,佢地會去查。
manandpen 發表於 2020-5-31 13:33

無買,
一般家居保費好平,
而且賠償有上限
賠都係墊底費