請教,洗衣機是否就快壞?

Electrolux 頂揭式洗衣機,清洗時聽到摩打有吱吱金屬摩擦聲,到脫水時又唔覺有怪聲。
不過,當調校低洗衣量時(約40min 洗衣時間),3-4件衫攞出來時,仲水滴滴. 但日常高洗衣量(約1hr4min 洗衣時間), 又沒有滴水,但並不是太乾。
請問,可以自己拆開機背,做一些簡單的維修,例如收緊螺絲,或是調一下皮帶之類,是否可行?請指教一下,thanks.

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你都未拆,點知咩事,點答你拎下螺絲就用得返?

39個月保養, 期內一定找代理
但用兩不同程序,脫水時要睇轉數至可比較!

39個月保養, 期內一定找代理
但用兩不同程序,脫水時要睇轉數至可比較! ...
hon829 發表於 2020-5-31 23:56

已經冇保養。
低/高洗旅量都係用同一個program, 脫水轉數數都係900rpm

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

清洗時聽到摩打有吱吱金屬摩擦聲,到脫水時又唔覺有怪聲。
stanley_chung 發表於 2020-5-31 23:38

我以前果部都有呢個現象 有吱吱金屬摩擦聲 我都以為壞叫保養嚟整

點知佢打開最底個垃圾格 入面有啲金屬物體 (胸圍金屬托) 清咗就咩事都無

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

有声可能避震欠油,唔干就好大机会水位掣

我以前果部都有呢個現象 有吱吱金屬摩擦聲 我都以為壞叫保養嚟整

點知佢打開最底個垃圾格 入面有啲金 ...
別問我是誰 發表於 2020-6-1 01:42

我印象中部機好似冇嚟個垃圾隔,今晚睇睇先。
上網睇資料,嚟款頂揭式可以輕鬆拆開右面外殼板,檢查皮帶有沒有損壞。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

Electrolux 頂揭式洗衣機,清洗時聽到摩打有吱吱金屬摩擦聲,到脫水時又唔覺有怪聲。
不過,當調校低洗衣量 ...
stanley_chung 發表於 2020-5-31 23:38

我都用緊Electrolux 頂揭式洗衣機, 個隔要擰鏍絲先可以打開, 可以唔打開住, 因為師父來檢查係用電筒照內面有無野先
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=19&tid=2560809&highlight=

回覆 8# ANWKLO
多謝提醒,今晚照照先。

如果清完重有聲就應該是 皮帶 到期要換!