[操作疑難] 冷氣機有問題

睡房部東芝牌冷氣機突然出事, 唔知關唔關早幾晚雷暴黑雨嘅事.

病徵係可以正常開到機, 聽到compressor有着. 頭一兩分鐘感覺有冷氣出. 但係隔咗一陣出風會變咗係室溫.

試咗令去test run, 結果一樣. 想請教各位, 有冇機會整好?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你部冷氣機接近換新機邊緣
最後一招就係買返支同樣的uf電容更換睇下得唔得 唔得就要買新機
又唔係好似壓縮機上面hi-cut overloop制 因為你會著兩分鐘咁少

你部冷氣機接近換新機邊緣
最後一招就係買返支同樣的uf電容更換睇下得唔得 唔得就要買新機
又唔係好似壓縮 ...
HK2046 發表於 2020-6-9 23:51

多謝回覆

係咪要成部機拆落嚟先可以換電容。 坊間有冇 C Fu 整,價錢貴唔貴?

驚自己整唔掂, 自己傾向換咗佢, 不過老人家話整得倒就唔好咁浪費

多謝回覆

係咪要成部機拆落嚟先可以換電容。 坊間有冇 C Fu 整,價錢貴唔貴?

驚自己整唔 ...
rhino 發表於 2020-6-10 00:17

拆前面板
拆控制組件
入面就有一個類似汽水鑵既野
記得斷電,拆出黎,之後配個新插上去

電容 淘寶/旺角/九龍灣都見過有賣

多謝回覆

驚自己整唔 ...

ching,我唔識但過來人,部機(窗口機)都由白殼變黃色,都3年以上,換咗去比搵cfu平,坊間d cfu見你部機都只係換thermometer感應器,十幾2蚊粒但開你成差嘢整又無保,不如換咗有幾年安心啦

多謝回覆

驚自己整唔 ...

而家叫人整,起手就半部機價錢,整兩次不如直接買新
整左,內傷唔知幾時又壞第二樣

我部依萊克斯1匹機(有遙控)也有相若情況,開機壓縮機行約5分鐘就停,再過3、4分鐘又再行番,行下停下週而復始約半小時後回復正常,去年勉強捱咗一個夏季。
但今年開機情況有啲唔同,整日都是行下停下,暫時未揾到原因。

via HKEPC Reader for Android

拆前面板
拆控制組件
入面就有一個類似汽水鑵既野
記得斷電,拆出黎,之後配個新插上去

電容 淘寶/旺角 ...
kmb3av188 發表於 2020-6-10 00:25

ching,我唔識但過來人,部機(窗口機)都由白殼變黃色,都3年以上,換咗去比搵cfu平,坊間d cfu見你部機 ...
hellolo 發表於 2020-6-10 00:28

而家叫人整,起手就半部機價錢,整兩次不如直接買新
整左,內傷唔知幾時又壞第二樣 ...
billyck2 發表於 2020-6-10 00:33

多謝咁多位嘅解答

印象中呢部冷氣機用咗好幾個3年 (可能有10年以上), 佢一直好盡忠職守直至呢兩日先至突然死亡!

如果五舊水以內都或者諗下同佢做器官移植, 但係要壹差嘢就唔洗考慮啦.

如果係換機, 唔知各位有乜嘢提義? 睇model no. 應該7000BTU, 啱唔啱?

多謝咁多位嘅解答

印象中呢部冷氣機用咗好幾個3年 (可能有10年以上), 佢一直好盡忠職守直 ...
rhino 發表於 2020-6-10 00:48

如果換電容*(香港買20uF 即4分3匹) 大多數係40-60蚊一個

識換15分鐘應該可以換完

有需要就試吧

因為個市唔好,慳得就慳都好合理
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

個個牌子冷氣機電容量uf值不同、
記得熄大掣! 同埋你測試完之後去整、
電容裏面有電隨時 嚇/電到你跌落地、死亡。 等我睇下youtube係唔係用把紅鉗仔索落去放電先
片主廣東人講國語好古怪、我自己都係 。 有人做咗畀你睇不要模仿、但求自保