室外雪櫃濕左水之後手多駁錯線??上格結冰下格唔凍

個雪櫃前一陣濕左水搞到一插電就跳制,等佢幾日乾番之後又著得番,但個段時間砌過後面組電出黎睇係唔係有事,但又無影底佢點駁

可能係駁錯左個組 defrost timer 線??

呢部係豐澤兩門機,機背後面個 digram 花晒睇唔到,個組 defrost timer 有一組一定啱唔會錯既接線口之外仲有一條啡,同埋兩條黑既

後面紫色箭咀條啡色係唔係咁駁?另外橙色圈分出黎既黑線又唔知啱唔啱 ....

希望有高手指路明燈

https://imgur.com/B8p7gz6

回復 1 #jerrychf

要揾師傅跟缐先知點駁,網上憑空猜测唔到要點駁。

via HKEPC Reader for Android

回復 jerrychf

要揾師傅跟缐先知點駁,網上憑空猜测唔到要點駁。

via HKEPC Reader for Android ...
skyfall 發表於 2020-6-11 02:03

明白,唔該你

不過我都試過互換又好似未燒著未燒左啲野 .... 就係冰格結晒冰,下格唔凍

明白,唔該你

不過我都試過互換又好似未燒著未燒左啲野 .... 就係冰格結晒冰,下格唔凍 ...
jerrychf 發表於 2020-6-11 02:05

你嘅情况應該只係timer駁錯缐造成,燒壞野機會好微,盡快揾師傅幫手。

機內風扇唔郁?

個雪櫃前一陣濕左水搞到一插電就跳制,等佢幾日乾番之後又著得番,但個段時間砌過後面組電出黎睇係唔係有事 ...
jerrychf 發表於 2020-6-11 00:42

繼續拆拆拆
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2294687

繼續拆拆拆
xiao 發表於 2020-6-11 17:02

非常詳盡,有參考價值,謝謝。

繼續拆拆拆
xiao 發表於 2020-6-11 17:02

更新一下,已搞掂,係雪櫃入面組控溫 fuse 死左,淘左個新既 fuse 連同 timer 一次過換晒佢,都係唔洗 50 蚊,搞掂繼續用!

Good job ! 咁至係DIY.

揾外面師傅就只係DIBO. 不應該在這區討論。

Good job ! 咁至係DIY.

揾外面師傅就只係DIBO. 不應該在這區討論。

via HKEPC Reader for Android ...
jwong852 發表於 2020-7-8 08:17

可以問一下咩叫 dibo ??