[操作疑難] 全身鏡安裝問題

屋企人買左這塊全身鏡, 想安裝上牆, 跟這4個膠安裝配件, 上下左右上實塊鏡. 冇跟鏍絲同膠塞, 不過屋企都有, 鑽4個窿好似好大陣像, 請問有無其他好方法  同埋鏡子後面是否要黏的野保護

闊度:        20 厘米
高度:        120 厘米
淨重:         1.78 千克
FREBRO Mirror
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

先看安裝位置物料,牆紙/乳膠漆打螺絲胶卒不二之選,不過呢幾個托碼都幾蝦人裝,木板/金屬可用玻璃胶+雙面紙。
面可貼防爆膜,難度不高,要平係背垂直黐兩條2寸布紋胶紙(最好買日本仔3X蚊卷,黐左三年無乸甩水銀)都OK

1.2米長身鏡,用其鏡托裝完會離牆幾mm,係唔可以受撞擊的(知道就照裝都沒問題!)
鏡要耐用當然是背面貼件3/4分板,貼牆而裝吧

牆油乳膠漆, 先上鏡係底個托碼, 頂個托碼要褪落, 左右兩個托碼要褪入, 先可安實塊鏡。

先看安裝位置物料,牆紙/乳膠漆打螺絲胶卒不二之選,不過呢幾個托碼都幾蝦人裝,木板/金屬可用玻璃胶+雙面 ...
ghost2377 發表於 2020-6-11 23:12

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

鏡托大約7mm厚, 背面用返包裝的紙皮箱可以嗎?係驚牆身唔係好直, 明天量下直唔直先?

1.2米長身鏡,用其鏡托裝完會離牆幾mm,係唔可以受撞擊的(知道就照裝都沒問題!)
鏡要耐用當然是背面貼件3 ...
hon829 發表於 2020-6-11 23:48

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

鏡托大約7mm厚, 背面用返包裝的紙皮箱可以嗎?
ANWKLO 發表於 2020-6-12 00:05

去垃圾站 執塊二分板好過

又或者 鏡背面 唧幾行玻璃膠撐住

加快風board喺後面 平靚正

回覆 5# ANWKLO

若果用紙皮箱,小心天氣潮濕發霉生蟲。

去垃圾站 執塊二分板好過

又或者 鏡背面 唧幾行玻璃膠撐住
別問我是誰 發表於 2020-6-12 02:05

玻璃膠黐左會唔會乸甩水銀

加快風board喺後面 平靚正
HK2046 發表於 2020-6-12 02:55

什麼是"風board"