[操作疑難] 批牆灰邊隻好用

小弟是批牆新手,不會自己溝批牆灰,只好買己經溝好的批牆灰。
我用過菊花牌平底漿,覺得它水分太多,乾固後會有明顯的收縮問題。
請問各位師兄,有無用過其他品牌的批牆灰?
那一種較為好用?

google "easy finish"
$165 有一大桶, 易批易磨

我用過菊花牌平底漿,覺得它水分太多,乾固 ...
marlin12 發表於 2020-6-13 00:20

去立邦調色中心買,除咗立邦外,仲有一隻其他牌子。上次我去買本來想買立邦,但無貨,佢介紹另外一隻,我覺得都幾好。

因為第一次批灰無用過其他牌子,所以冇得比較。

早兩日屋村師傅用906.

早兩日屋村師傅用906.
lnchu 發表於 2020-6-13 09:17

906汁灰。貪方便就OK  大面積批唔會用906掛。 906其實好垃圾

我用過菊花牌平底漿,覺得它水分太多,乾固 ...
marlin12 發表於 2020-6-13 00:20

呢啲係唔得。 批長身。氺了了

google "easy finish"
$165 有一大桶, 易批易磨
madgod1213 發表於 2020-6-13 00:44

我上次就係用咗呢啲快靚正 乾咗又夠硬

我上次就係用咗呢啲快靚正 乾咗又夠硬
啊甘 發表於 2020-6-13 14:13

我見天行社果邊D大師父好多轉用呢隻, 上年自己DIY2個廳同睡房試過easy finish, 快靚正, 又平又大桶
走廊之前唔識野用立X, 又貴又難用

感謝各位師兄的回覆,我會買桶easy finish試用一下。