平玩 WOWStick Try

見唔少師兄去講WOWStick 1f+ 返而冇人去提佢隻平價版WOWStick Try所以攞出來講下。

首先講返Try 同1f+最大分別應該係電池,Try 可插兩粒3a電,而1f+ 內置鋰電,需然好多人認為內置鋰電方便好多, 但可以換電令到Try好玩好多。
另外分別係1f+有led燈同配件比較多,不過賣貴一倍有多。
uTube 有唔少拆機片見到佢哋摩打部分其實係 一樣的,1f+係有粒10440加USB 充電板。而Try 可插2粒3A電, 供電選擇比較多:

1. 官方講法:兩粒普通3a電,得3V 梗係弱過鋰電磁
2. NiMh充電池, 得2點幾V, 當然再弱D, 不過點都快過用手擰,你整貴表或手機的話 可能真係有需要。
3. 1粒10440, 使用上速度同埋扭力應該同1f+一樣。咁當然要搵粒dummy 電,40mm M5 螺絲都得:

不過見到有少少浪費空間,所以diy 整少少嘢方便帶兩三個批頭:

而因為一次人為意外發現左第四種方法。話說有朝未瞓醒起身整啲嘢,感覺成支野好似食左偉哥咁勁左好多,仲有些少跣手,望下枱面照解有粒螢光嘢咁熟口面嘅, 即刻扭開支螺絲批睇下, 原來插咗兩粒10440入去,行緊8點幾V。 之後即刻用返一粒睇下 有冇燒到, 試咗一陣仲用得又冇乜問題, 諗住用返一粒就算,不過食左偉哥嗰種感覺一試難忘,最後用兩粒10440玩左兩個月都唔覺有乜問題,差唔多兩三日用一次,砌成部大tower PC 連水冷都夠力。因為實在太勁成日跣手所以要幫佢帶番個套減少跣手問題。

結論係如果你玩開10440或者有18650 charger 成本會比較低,成日用買多兩粒電就好方便下。
不過提醒我支Try行8V冇問題唔代表你嗰支冇問題, 我只係中用量用咗兩個月, 可能聽日突然死亡都唔出奇, 自己衡量風險, 如果因為咁你支電批燒咗唔好找我悔氣,不過都請你上嚟報告下, 警告其他師兄。
另一樣要提的是舊嗰隻3a電版好似有led 燈的,行8V 可能會好光又或者燒都唔出其,試之前唸清楚。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

見唔少師兄去講WOWStick 1f+ 返而冇人去提佢隻平價版WOWStick Try所以攞出來講下。

首先講返Try 同1f+最大 ...
t9097 發表於 2020-6-16 22:58

搵唔到1P嘅拆機,只搵到1fs嘅拆機。
唔知兩者係咪單純只係差LED燈?
不過,電池啱啱已經買咗,返到嚟試下玩先。
多謝師兄教導。
希望我都可以變廢為寶。

搵唔到1P嘅拆機,只搵到1fs嘅拆機。
唔知兩者係咪單純只係差LED燈?
不過,電池啱啱已經買咗,返到嚟試下 ...
mdws2002 發表於 2020-6-16 23:59

3V 到4V 其實差好少,摩打好少會有問的,同多數都係 一雞幾味,用同一set 摩打的。

請問香港邊度有得賣?

請問香港邊度有得賣?
secmaster 發表於 2020-6-17 00:19

我上年JD 買,香港收貨。好似8十幾人仔。

參考網上拆解圖, 內裡控制是用MX612E, 其最大輸入電壓是10V:

http://zhongce.sina.com.cn/article/view/20596/

故串兩粒10440電都可正常使用,但摩打仔長期over load及碳刷加快磨損,一時之快或會縮短其壽命吧

我買咗依支,相對大少少,力量應該都大少少 (睇數字),可以用6.35同細咀批頭,所以裝PC好正!

參考網上拆解圖, 內裡控制是用MX612E, 其最大輸入電壓是10V:

故串兩粒10440電都可正常使用,但摩打仔長期 ...
hon829 發表於 2020-6-17 10:57

佢都有講係用N20摩打,咁本身設計應該support 3-9V, 行8V 會唔會短命過行3V真係要睇下spec 至知,等如電風扇用強或者弱風會唔會影響風扇壽命。

我買咗依支,相對大少少,力量應該都大少少 (睇數字),可以用6.35同細咀批頭,所以裝PC好正!
...
blkbd5 發表於 2020-6-17 12:02

好似大支過TRY好多WO

...
blkbd5 發表於 2020-6-17 12:02

似同Go 或WX240 差唔多級數,但可用大細咀  睇下有冇拆機片/相先